Кораблі Китаю і Філіппін зіткнулися у спірних водах Південнокитайського моря

Кораблі Китаю і Філіппін зіткнулися у спірних водах Південнокитайського моря

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 03:38  •  29995 перегляди

Read in English

Кораблі берегової охорони Китаю та Філіппін зіткнулися в Південнокитайському морі, незважаючи на нещодавню угоду. Обидві сторони звинувачують одна одну в провокаціях та порушенні домовленостей.

Китайські та філіппінські кораблі берегової охорони вкотре зіткнулися в Південнокитайському морі попри укладену минулого місяця тимчасову угоду Про це повідомляє Bloomberg, передає УНН.

Деталі

У понеділок, 19 серпня, берегова охорона Китаю оприлюднила на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі WeChat чотири заяви, в яких йдеться про те, що два кораблі філіппінської берегової охорони "незаконно намагалися увійти в акваторію навколо мілини Сабіни".

Водночас представник національної безпеки Філіппін заявив, що в результаті зіткнення було пошкоджено два його судна.

Згідно з відеозаписами, опублікованими Пекіном, близько 03:23 ранку, один філіппінський корабель "проігнорував" попередження китайців і "навмисно зіткнувся" з китайським судном у "непрофесійний, небезпечний спосіб".

Натомість помічник генерального директора Ради національної безпеки Філіппін Джонатан Малайя заявив, що Філіппіни зіткнулися з "незаконними і агресивними маневрами китайських кораблів берегової охорони", що призвело до "зіткнення, яке спричинило структурні пошкодження обох кораблів берегової охорони".

Як заявив представник китайської берегової охорони Ган Юй, Філіппіни порушили тимчасові домовленості між двома країнами щодо філіппінського судна постачання біля мілини Другого Томаса, "неодноразово провокуючи сутичку".

"Ми хотіли б суворо попередити філіппінську сторону, щоб вона негайно припинила свої порушення і провокації", - заявив він.

Згідно з іншою заявою Китаю, обидва філіппінські кораблі пізніше спробували увійти у води навколо мілини Другого Томаса, і Пекін вжив "заходів контролю" проти них обох.

Російські ракетні кораблі зафіксовані в Чорному та Середземному морях13 серпня 2024, 03:31 • 36638 переглядiв