Катували та знущались над цивільними на Харківщині: ідентифіковано 6 військових рф

Катували та знущались над цивільними на Харківщині: ідентифіковано 6 військових рф

Київ  •  УНН

21 серпня 2024, 12:54  •  21913 перегляди

Read in English

Шістьом військовослужбовцям РФ повідомлено про підозру у катуванні та знущанні над цивільними в окупованих селах Харківської області. Окупанти застосовували фізичне та психологічне насильство до проукраїнських громадян.

Повідомлено про підозру шістьом військовослужбовцям рф, які під час окупації селища Савинці та села Довгалівка Харківської області утримували у катівнях українців та знущались над ними. Про це УНН повідомляє із посиланням на Офіс Генерального прокурора. 

Деталі 

Повідомлено про підозру військовослужбовцям 3-ого стрілецького взводу 4-ої стрілецької роти 1-ого стрілецького батальйону 202-ого мотострілецького полку так званої "лнр" та начальнику штабу батальйону 126-ого полку військ національної гвардії федеральної служби військ національної гвардії рф.

Як повідомляється, з 2 березня 2022 року російські військові, серед яких були і шестеро підозрюваних, взяли під контроль селище Савинці та село Довгалівка Ізюмського району.  

За даними слідства, під час окупації населених пунктів підозрювані утримували у катівнях проукраїнськи налаштованих громадян та знущались над ними. Щоб отримати від затриманих інформацію про українських військових та місцевих мешканців, які допомагають ЗСУ, окупанти застосовували фізичне, психологічне насильство, а також катували.  

Потерпілим зв’язували руки за спиною, били, здійснювали постріли з автоматичної зброї поруч з ними, деяких вивозили в ліс та імітували розстріл. Людей утримували в нелюдських умовах, без доступу до їжі, води та в антисанітарних умовах

- йдеться у повідомленні ОГП.

Одному з незаконно затриманих чоловіків російські військові, як повідомляється, декілька разів встромили ніж у ногу та провертали його у рані, щоб завдати якомога більшого болю. 

ОГП про катування українців окупантами у місцях несвободи: у МКС будуть фокусуватися на найвищому керівництві рф29 липня 2024, 16:59 • 101722 перегляди

Один із потерпілих – депутат селищної ради Савинської ОТГ. Його допит особисто проводив начальник штабу батальйону 126-ого полку військ національної гвардії федеральної служби військ національної гвардії рф. Він погрожував депутату фізичним каліцтвом, а саме відрізанням статевих органів. У цей час інший підозрюваний бив потерпілого. Після знущань окупанти вийшли з катівні, а всередину приміщення кинули димову шашку, від якої потерпілий почав задихатися. Фігуранти витягнули чоловіка на двір, накинули йому мотузку на шию та почали стискати, поступово обмежуючи доступ повітря. Паралельно окупанти ставили постраждалому питання щодо місцевих партизанів.

"Від нестачі повітря чоловік втратив свідомість, його привели до тями та почали завдавати ударів ногами по тілу, поки він лежав на землі. Така екзекуція проводилась декілька разів", - розповіли в Офісі Генпрокурора. 

Один з потерпілих, чоловік, якому на той момент було 59 років, внаслідок катувань окупантами отримав тяжкі тілесні ушкодження, несумісні з життям. Іншим постраждалим, на щастя, вдалось вижити. 

Вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Катування росіянами українців: правоохоронці розслідують понад 1300 кримінальних справ26 червня 2024, 13:30 • 19914 переглядiв