Греція оголосила стан готовності через лісові пожежі поблизу Афін

Греція оголосила стан готовності через лісові пожежі поблизу Афін

Київ  •  УНН

11 серпня 2024, 18:39  •  23560 перегляди

Read in English

Сотні лісових пожеж спалахнули в Греції, накривши Афіни димом. Влада оголосила надзвичайний стан через екстремальні погодні умови та високий ризик пожеж у половині країни.

Дим від кількох лісових пожеж накрив столицю Греції  Афіни в неділю на тлі попереджень про екстремальні погодні умови на решту тижня. Про це пише DW, передає УНН.

Деталі

Сотні пожеж спалахнули цього літа по всій країні, яка щойно зафіксувала найспекотніші червень і липень за всю історію спостережень.

Одна з найбільших пожеж спалахнула в місті Варнавас, приблизно за 35 кілометрів (22 милі) на північ від Афін  у регіоні Східна Аттика.

Представники пожежної служби повідомили, що було задіяно 250 пожежників за підтримки 67 машин, 12 пожежних літаків і 7 гелікоптерів, а жителям наказано евакуюватися.

Речник пожежної бригади Вассіліс Ватракогіанніс повідомив журналістам, що деякі з полум'я досягали висоти понад 25 метрів.

Ще одна пожежа спалахнула в неділю вдень у сусідній Мегарі, викликавши попередження про евакуацію.

На місці працювали 48 пожежників, оснащених 13 автомобілями, а також додаткові волонтери, а кілька літаків і вертольотів надавали підтримку з повітря.

Image

У Салоніках пожежа в місті Лагадас була частково контрольована, на місці події працювало 20 пожежників, 10 машин і один вертоліт.

Пізніше в неділю пожежники повідомили, що впоралися з 33 із 40 пожеж, які спалахнули за останні 24 години.

Міністр цивільного захисту країни Вассіліс Кікіліас попередив у суботу, що високі температури, пориви вітру та умови посухи означають, що половина країни знаходиться під попередженням про високий ризик.

Костас Лагувардос, директор з досліджень Національної обсерваторії Афін, закликав швидко реагувати на будь-які пожежі, оскільки вони можуть швидко вийти з-під контролю через екстремальні погодні умови.

"Що робить ситуацію настільки небезпечною, так це тривала посуха та дуже високі температури, які тривають протягом тривалого часу", — сказав він державному мовнику ERT.

Оскільки очікується, що швидкість вітру в деяких районах досягатиме 90 кілометрів на годину (56 миль на годину), Лагувардос сказав, що неділя, ймовірно, буде найважчим днем ​​для боротьби з пожежами.

Греція надзвичайно вразлива до літніх пожеж , і цього сезону пожежі спалахують щодня після того, як у країні була зафіксована перша хвиля спеки в червні.

Вчені попереджають, що зміна клімату через викиди вуглецю погіршує тривалість, частоту та інтенсивність теплових хвиль у всьому світі.

Греція заявила, що закриє шлях до ЄС Північній Македонії: у чому причина25 травня 2024, 21:13 • 24464 перегляди