ЮНЕСКО визнало японське саке нематеріальною спадщиною людства
Київ • УНН
ЮНЕСКО включила традиційний японський рисовий напій саке до нематеріальної культурної спадщини людства. Визнання має на меті відродити популярність напою в Японії, де зараз його вживають переважно на церемоніях.
Японський алкогольний рисовий напій саке визнали культурною спадщиною людства. Про це повідомляє The Guardian, пише УНН.
Деталі
Саке виготовляють з рису, води, дріжджів та спеціального грибка коджі, який допомагає напою бродити. Технологія виготовлення саке більше схожа на виготовлення пива, ніж горілки, проте напій все одно називають рисовою горілкою.
До нематеріальної культурної спадщини внесли не тільки сам напій, але й традицію його приготування.
У Японії сподіваються, що світове визнання допоможе повернути популярність напою. Зараз саке вживають в церемоніальних цілях, на весіллях чи особливих застіллях. А у барах японці пʼють здебільшого вино, віскі чи пиво.
Прем’єр-міністр Японії Шіґеру Ішіба заявив, що "в захваті" від світового визнання традиційного приготування саке.
Нагадаємо
На 19-й сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО українську писанку внесено до списку нематеріальної культурної спадщини людства. Заявку було подано спільно з Естонією та схвалено в столиці Парагваю.