У рф блокують VPN, щоб спростити можливість спецслужбам стежити за росіянами в інтернеті - британська розвідка

У рф блокують VPN, щоб спростити можливість спецслужбам стежити за росіянами в інтернеті - британська розвідка

Київ  •  УНН

6 липня 2024, 18:46  •  25091 перегляди

Read in English

У Росії блокування доступу до VPN-сервісів і обмеження послуг VoIP-телефонії спрямоване на обмеження доступу російських громадян до незалежних ЗМІ та полегшення моніторингу спецслужб у рамках зусиль із контролю над внутрішніми інформаційними потоками, ідеться у звіті Міністерства оборони Великої Британії.

У рф блокують доступ до VPN-сервісів, що обмежить доступ росіян до незалежних російських і міжнародних ЗМІ, а також спростить можливість спецслужб стежити за російськими громадянами. Про це йдеться у звіті міністерства оборони Великої Британії, передає УНН.

Деталі

За повідомленням російських ЗМІ від 4 липня 2024 р., за запитом російського регулятора зв'язку Роскомнагляду, кілька застосунків віртуальної приватної мережі (VPN) було видалено з російської версії App Store. Це слідує за попереднім видаленням VPN-додатків у 2022 і 2023 роках. Роскомнагляд отримав право блокувати доступ до VPN-сервісів без звернення до суду в березні 2024 року. 

"Це майже напевно спрямовано на обмеження можливості російським громадянам отримати доступ до незалежних російських і міжнародних ЗМІ, а також спростити можливість спецслужб стежити за російськими громадянами", - зазначають у звіті.

Окремо, також 4 липня, російські ЗМІ повідомили, що Федеральна служба безпеки росії (ФСБ) зажадала від російських операторів зв'язку відключити інтернет-телефонію VoIP.

"Насправді, найімовірніше, вона (вимога - ред) спрямована на розширення можливостей російської влади з моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян і юридичних осіб", - додають у британській розвідці.

У звіті також зазначено, що обидва ці заходи відповідають зусиллям росії з контролю над внутрішньою інформацією. Ці зусилля є давніми. У 2019 році росія провела навчання з тимчасового відключення доступу до Інтернету і ухвалила закон про "суверенний Інтернет" того ж року.

"Однак ці зусилля суттєво активізувалися після повномасштабного російського вторгнення в Україну", - резюмували в британській розвідці.