Тарілка збалансованого харчування: як виглядає збалансований раціон
Київ • УНН
Експерти Гарвардського університету розробили модель «Тарілки здорового харчування», яка є простою підказкою для формування щоденного раціону. Вона пропонує розподіл продуктів для підтримки енергії та профілактики захворювань.

Експерти Гарвардського університету розробили модель "Тарілки здорового харчування", яка допомагає зрозуміти, як правильно формувати щоденний раціон. Вона не є дієтою, а слугує простою підказкою для вибору продуктів, що підтримують енергію, самопочуття та профілактику захворювань. Що має бути на цій тарілці - пише УНН із посиланням на Центр громадського здоров'я МОЗ України.
Половина тарілки - овочі та фрукти
Половину тарілки мають складати овочі, фрукти та ягоди. Вони забезпечують організм клітковиною, вітамінами, мінералами а антиоксидантами., а також, підтримують імунітет та травленння. Найкраще обирати сезонні продукти й поєднувати різні кольори, бо кожен з них має свої корисні властивості. При цьому, картопля не враховується до загальної кількості овочів через високий вміст вуглеводів.
Чверть тарілки - складні вуглеводи.
Ще 25% тарілки займають цільнозернові продукти: вівсянка, гречка, перловка, бурий рис, кіноа. Вони містять вітаміни групи В, а також, залізо, магній та антиоксиданти й довше забезпечують відчуття ситості. Такі продукти допомагають уникнути різких коливань рівня цукру та підтримують здоров’я кишківника завдяки клітковині.
Ще одна чверть тарілки - білкові продукти
Останню частину тарілки займають білки - риба, птиця, яйця та бобові. Білок потрібен для росту й відновлення тканин, зміцнення імунітету та вироблення гормонів і ферментів. Додавання до раціону рослинних білків допомагає урізноманітнити харчування і зменшити споживання насичених жирів.
Експерти наголошують, що повна відмова від жирів може нашкодити організму. Варто уникати трансжирів і надлишку насичених жирів , натомість обирати корисні джерела – оливкову олію, горіхи, насіння, та жирну рибу. Такі жири підтримують роботу серцево-судинної системи, мозку та сприяють засвоєнню вітамінів A, D, E і K.
Також, для здорового харчування, вкрай важливо споживати достатню кількість води. Вона необхідна для всіх процесів організму: терморегуляції, травлення. обміну речовин та концентрації. На відвідміну від солодких напоїв та соків, вона не містить калорій і не навантажує організм.
Потреба у воді залежить від активності, погоди а стану здоров’я, тому важливо пити протягом дня та прислухатися до спраги. Каву і чай радять вживати без цукру.
Як підготувати організм до зими: поради лікарки-дієтологині12.11.25, 09:33 • 64711 переглядiв