НБУ іде на зустріч бізнесу і послаблює валютні обмеження - нардеп

НБУ іде на зустріч бізнесу і послаблює валютні обмеження - нардеп

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 10:52  •  99449 перегляди

Read in English

Національний банк України поступово послаблює валютні обмеження для підприємців. Це сприяє збалансуванню економіки та поліпшує умови для розвитку вітчизняного бізнесу, хоча суттєвих послаблень очікувати не варто.

Національний банк України поступово послаблює запроваджені ним валютні обмеження для підприємців, що сприяє збалансуванню економіки в цілому та поліпшує умови для розвитку вітчизняного бізнесу. По це в ексклюзивному коментарі УНН заявив член Комітету ВР з питань економічного розвитку Богдан Кицак.

НБУ іде на зустріч бізнесу… Поступова лібералізація. Зрозуміло, що бізнес виступає за те, аби повернутися до того, як було раніше для того, щоб підприємці могли вільно оперувати коштами. Але НБУ тут працює в плані забезпечення державних інтересів і збалансування в цілому економіки в умовах війни. Бізнес розуміє це і погоджується на поступові послаблення, які робить НБУ,

- вказує Кицак.

За його словами, суттєвих послаблень бізнесу очікувати не варто, однак поступові і невеликі послаблення Нацбанк буде запроваджувати.

Зазначимо, спілкуючись з бізнесом, останнім часом почастішали скарги на те, що з початку повномасштабного вторгнення НБУ заборонив конвертування валютних кредитів у гривні для бізнесу. Коливання курсу валюти призвели до серйозних фінансових проблем для багатьох підприємств. В результаті багато підприємців опинилися в ситуації, коли не можуть виплачувати свої зобов’язання за валютними кредитами.

Експерти у коментарях УНН зазначають, що НБУ не потрібно скасовувати вказану заборону, але варто розглянути можливість дозволити банку і клієнту в індивідуальному порядку домовлятися про доцільність конвертування валютного кредиту у гривні. Це у тому числі зменшить ризик неповернення таких позик.

Додамо

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників.Валютні коливання призвели до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати весь кредит в гривні тоді не вдалося.