Ключовий компонент чорного шоколаду сповільнює старіння - дослідження
Київ • УНН
Британські вчені виявили, що теобромін у темному шоколаді може уповільнювати біологічне старіння. Дослідження показало зв'язок між рівнем теоброміну в крові та епігенетичними змінами.

Хімічна речовина, що міститься переважно в темному шоколаді, здатна уповільнювати темпи біологічного старіння. Такого висновку дійшли британські вчені за результатами нового дослідження. Про це повідомляє УНН з посиланням на NewScientist.
Деталі
Хімічна речовина, про яку йдеться, це теобромін. Він, ймовірно, найбільш відомий загалу своєю смертельною дією для собак. Та вчені також дослідили, що він продовжує тривалість життя одного штаму простого черв'яка, і є докази користі для здоров'я людей.
Щоб дізнатися більше про потенційні переваги чорного шоколаду, науковець Рамі Саад з Королівського коледжу Лондона з колегами проаналізували дані 500 жінок з дослідження під назвою TwinsUK. У ньому вимірювалися рівні низки компонентів у крові піддослідних, включаючи теобромін.
Також розглядалися епігенетичні зміни – наявність або відсутність хімічних міток на ДНК, які змінюють активність генів – у клітинах крові. Деякі з цих змін пов'язані зі старінням і можуть бути використані для оцінки того, чи є "біологічний вік" людини вищим чи нижчим за її хронологічний вік.
Ми виявили зв'язок між рівнем теоброміну в крові та епігенетичними оцінками біологічного віку. Люди з вищим рівнем теоброміну частіше мали біологічний вік, нижчий за хронологічний
Потім команда проаналізувала аналогічні дані 1160 осіб з дослідження, проведеного в Німеччині під назвою KORA, і виявила аналогічний зв'язок.
Однією з переваг останнього дослідження є те, що воно використовує прямі вимірювання теоброміну в крові, а не звіти людей про те, скільки шоколаду вони з'їли.
Теобромін може утворюватися в результаті розщеплення кофеїну, хоча в дуже незначній кількості. Основним джерелом теоброміну в раціоні є какао-продукти. Темний шоколад має високий вміст какао-продуктів, молочний шоколад – значно нижчий, а білий шоколад його не має взагалі. Приміром, я б не очікував, що з Milkybar можна отримати багато теоброміну
Нагадаємо
Ціна на какао-боби наприкінці 2024 року зросла на 185% через кліматичні проблеми у Західній Африці, досягнувши 12 тисяч доларів за тонну. Какао-боби обігнали біткоїн та стали найприбутковішим товаром року