$41.500.03
46.450.07

Ключовий компонент чорного шоколаду сповільнює старіння - дослідження

Київ • УНН

 • 6611 перегляди

Британські вчені виявили, що теобромін у темному шоколаді може уповільнювати біологічне старіння. Дослідження показало зв'язок між рівнем теоброміну в крові та епігенетичними змінами.

Ключовий компонент чорного шоколаду сповільнює старіння - дослідження

Хімічна речовина, що міститься переважно в темному шоколаді, здатна уповільнювати темпи біологічного старіння. Такого висновку дійшли британські вчені за результатами нового дослідження. Про це повідомляє УНН з посиланням на NewScientist.

Деталі

Хімічна речовина, про яку йдеться, це теобромін. Він, ймовірно, найбільш відомий загалу своєю смертельною дією для собак. Та вчені також дослідили, що він продовжує тривалість життя одного штаму простого черв'яка, і є докази користі для здоров'я людей.

Щоб дізнатися більше про потенційні переваги чорного шоколаду, науковець Рамі Саад з Королівського коледжу Лондона з колегами проаналізували дані 500 жінок з дослідження під назвою TwinsUK. У ньому вимірювалися рівні низки компонентів у крові піддослідних, включаючи теобромін.

Провідний швейцарський виробник шоколаду підвищить ціни в 2025 році04.03.25, 14:22 • 20512 переглядiв

Також розглядалися епігенетичні зміни – наявність або відсутність хімічних міток на ДНК, які змінюють активність генів – у клітинах крові. Деякі з цих змін пов'язані зі старінням і можуть бути використані для оцінки того, чи є "біологічний вік" людини вищим чи нижчим за її хронологічний вік.

Ми виявили зв'язок між рівнем теоброміну в крові та епігенетичними оцінками біологічного віку. Люди з вищим рівнем теоброміну частіше мали біологічний вік, нижчий за хронологічний 

– розповіла член команди Джордана Белл, також з Королівського коледжу Лондона.

Потім команда проаналізувала аналогічні дані 1160 осіб з дослідження, проведеного в Німеччині під назвою KORA, і виявила аналогічний зв'язок.

Ультраоброблені продукти стали причиною десятків тисяч передчасних смертей у низці країн: дослідження28.04.25, 13:04 • 6882 перегляди

Однією з переваг останнього дослідження є те, що воно використовує прямі вимірювання теоброміну в крові, а не звіти людей про те, скільки шоколаду вони з'їли.

Теобромін може утворюватися в результаті розщеплення кофеїну, хоча в дуже незначній кількості. Основним джерелом теоброміну в раціоні є какао-продукти. Темний шоколад має високий вміст какао-продуктів, молочний шоколад – значно нижчий, а білий шоколад його не має взагалі. Приміром, я б не очікував, що з Milkybar можна отримати багато теоброміну 

– зазначив Рамі Саад.

Нагадаємо

Ціна на какао-боби наприкінці 2024 року зросла на 185% через кліматичні проблеми у Західній Африці, досягнувши 12 тисяч доларів за тонну. Какао-боби обігнали біткоїн та стали найприбутковішим товаром року

Brent
$64.83
Bitcoin
$103,077.80
S&P 500
$5,949.56
Tesla
$347.66
Газ TTF
$35.26
Золото
$3,244.71
Ethereum
$2,405.61