Фізичне та ментальне відновлення ветеранів: як проходять тренування з адаптивного спорту в межах програми "МХП Поруч"

Фізичне та ментальне відновлення ветеранів: як проходять тренування з адаптивного спорту в межах програми "МХП Поруч"

Київ  •  УНН

14 серпня 2024, 11:22  •  12191 перегляди

Read in English

Понад 50 військових та ветеранів взяли участь у тренуваннях з адаптивного спорту в Миронівці. Захід організовано в рамках програми "МХП Поруч" для фізичного та ментального відновлення ветеранів.

Більш як 50 військових та ветеранів, які отримали поранення під час бойових дій, провели тренування з адаптивного спорту в Миронівці. Вони стріляли з лука, грали в баскетбол на візках, каталися на хендбайку й веслування на тренажері. Тренування проводили чемпіони національних та міжнародних змагань. 

Володимир Мойсей — пауерліфтер, який підняв однією рукою штангу з дисками масою 260 кілограмів та встановив рекорд України. Володимир з тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області. У професійному спорті він вже вісім років, три з яких — з інвалідністю. У 2019 році в ДТП чоловік втратив руку, але продовжив займатися спортом. 

"Якщо не можеш змінити обставини, то зміни своє ставлення до них. І я хочу показати не просто силу, а незламний дух, волю до перемоги, те, що інвалідність – не вирок. Хочеться, щоб після війни культура людей з інвалідністю у нас  змінювалась. Своїм прикладом я показую саме це", — розповідає Володимир Мойсей. 

На спортивному тренуванні Володимир продемонстрував як однією рукою піднімає 200-кілограмову штангу: "Це кожен зможе. Багато хлопців, які переживають подібні травмуючі події, кажуть: "Чому  це зі мною?"  Але правильне питання: "Для чого?" Наш світ потребує реальних змін і подібні люди можуть це зробити, а ми повинні давати любов для них і робити з них сильних спортсменів, сильних батьків, чоловіків.  Саме заради цього кожен боронить нашу державу".

За словами тренерів, адаптивний спорт – важлива складова реабілітації військових, ветеранів та людей з інвалідністю, бо підтримці фізичного здоров'я, зміцнює м'язи й кістки, покращує серцево-судинну систему та підвищує загальний тонус організму. Займання спортом може стати частиною соціальної взаємодії та подолати фізичні та психологічні травми, відновити втрачену впевненість у собі та знайти нові цілі та мотивацію в житті.

Андрій Кучер, ветеран, голова ГО "Спілка поранених військових України "Міцні 300": "Досягаючи певного рівня, здобуваючи медалі, ветеран поступово мотивується, не просто досягати цілей в спорті, а й в житті. Тому коли поранені військові інтегровані в спорт та ветеранський рух, це означає, що в безпеці родина, це означає, що в безпеці громада. Саме тому мій проєкт "Ветспорт - в громади!" має на меті приїздити саме в громади, бо саме звідси починається будь-яка національна ветеранська політика. Ми беремо з собою інклюзивний інвентар,  представляємо інклюзивні види спорту, ділимося своїм досвідом".

Спортивний захід у Миронівці організований  ГО "Спілка поранених військових України "Міцні 300", за підтримки програми реінтеграції військових та ветеранів "МХП Поруч".

Валентина Ведровська, ветеранка, менеджерка з регіонального розвитку МХП: "У межах програми підтримки військових та ветеранів "МХП Поруч" створюємо можливості для фізичного та ментального відновлення, соціальної адаптації. Й тренування з адаптивного спорту — ефективні в цьому, бо допомагають не лише фізично відновлюватися, а й формують ветеранську спільноту, створюють умови для взаємодії, співпраці та взаємопідтримки між ветеранами та іншими жителями громади".

Символічно, що захід проходив у відремонтованому фізкультурно-оздоровчому комплексі, в перший же день відкриття. 

Дмитро Жукотанський, перший заступник міського голови м. Миронівка: "Реінтеграція наших воїнів — спільний виклик усіх представників суспільства: родини, громади, влади та бізнесу. Й ми заручаємося підтримкою соціально-відповідальних партнерів. Зокрема за підтримки МХП тренування з адаптивного спорту проходять в різних громадах країни. У сьогоднішньому заході в Миронівці  беруть участь більш як 50 ветеранів Миронівської громади".

Про програму "МХП Поруч" 

"МХП Поруч" — це програма індивідуального супроводу та комплексної підтримки військових, ветеранів та їхніх родин. Програма спрямована на працівників та жителів громад, де присутні підприємства МХП. З 24 лютого 2022 понад 3000 працівників МХП покинули офіси, виробництва і поля, щоб захищати нас на війні. Це більше 10% працівників з військовим досвідом. Зараз уже повернулися до роботи майже 400 ветеранів. Тож компанія одна з перших в Україні почала забезпечувати комплексну та системну підтримку воїнів та їхніх родин: юридичну, психологічну, лікування/реабілітацію, професійну пеепідготовку та соціальну адаптацію. Зараз у фокусі програми  — підтримка ветеранських просторів, спільнот та адаптивного спорту для реабілітації та реінтеграції наших воїнів.