Близько 6 тис. чоловіків призовного віку щоденно перетинають кордон на виїзд з України - ДПСУ

Близько 6 тис. чоловіків призовного віку щоденно перетинають кордон на виїзд з України - ДПСУ

Київ  •  УНН

20 грудня 2023, 15:17  •  108993 перегляди

Read in English

Приблизно 6 000 українських чоловіків призовного віку залишають країну щодня, 150-200 - через волонтерську систему "Шлях", причому найчастіше це водії вантажівок і ті, хто супроводжує людей з інвалідністю.

Близько 6 тис. чоловіків призовного віку щодня виїжджають за кордон. З них за системою "Шлях" як волонтери 150-200 чоловіків. Переважно перетинають кордон водії вантажівок та супроводжуючі осіб з інвалідністю. Про це розповів начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ, полковник Ігор Матвійчук на пресконференції, передає УНН.

Деталі

За словами Матвійчука, за добу з України виїжджає близько 6 тис. чоловіків призовного віку. З них за системою "Шлях" як волонтери - 150-200 чоловіків. Зазначається, що близько 45% виїжджають водії вантажівок.

Також він зазначив, що останнім часом збільшилася кількість чоловіків, які беруть шлюб з багатодітними жінками й скориставшись цим, виїжджають.

"В законодавстві не деталізовано можливість контролю за особою, яка супроводжує особу з інвалідністю. Тобто, одну особу з інвалідністю можуть супроводжувати в різний час різні люди на підставі акту встановлення факту догляду, який видається будь-кому. Він не захищений, він може підроблятися. І фактично з однією особою з інвалідністю можуть виїхати кілька осіб, а перевірити, чи повернулися попередні, неможливо. Ця система потребує вдосконалення", – додав Матвійчук.

Нагадаємо

Чоловік призовного віку намагався перетнути кордон за документами, у яких він фігурував як жінка.