Польща закликала НАТО розмістити у себе ядерну зброю у відповідь на розміщення російської в білорусі

Польща закликала НАТО розмістити у себе ядерну зброю у відповідь на розміщення російської в білорусі

Київ  •  УНН

30 червня 2023, 13:03  •  615574 перегляди

КИЇВ. 30 червня. УНН. У зв’язку з розміщенням російської ядерної зброї в білорусі Польща звертається до всього НАТО запросити Варшаву до участі в програмі Nuclear Sharing. Про це заявив у п’ятницю прем'єр-міністр Матеуш Моравецький, повідомляє Portal samorzadowy, пише УНН.

Деталі

Главу уряду на конференції в Брюсселі запитали, чи може Польща взяти участь у програмі Nuclear Sharing (програмі розподілу ядерної зброї в рамках НАТО) у зв'язку з розміщенням російської ядерної зброї в білорусі.

"У зв'язку з тим, що росія має намір розмістити тактичну ядерну зброю в білорусі, ми ще більше закликаємо весь НАТО взяти участь у програмі Nuclear Sharing", - сказав Моравецький.

При цьому він наголосив, що остаточне рішення залежатиме від американських партнерів. "Ми заявляємо про нашу готовність діяти швидко в цьому відношенні", - додав він.

"Ми не хочемо сидіти склавши руки, поки путін посилює всілякі загрози", - сказав прем'єр.

Додамо

Nuclear Sharing – це програма НАТО, яка є частиною політики ядерного стримування Альянсу. Вона надає ядерні боєголовки державам-членам, які не мають власної ядерної зброї. З листопада 2009 року в рамках Nuclear Sharing американська ядерна зброя знаходиться в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

Нагадаємо

9 червня 2023 року на зустрічі із самопроголошеним президентом білорусі олександром лукашенком путін заявив, що розміщення російської тактичної ядерної зброї в білорусі розпочнеться після того, як об'єкти будуть готові. За його словами, підготовка споруд для зберігання тактичної ядерної зброї в білорусі закінчується 7-8 липня, і одразу ж після цього російська сторона почне перевезення в країну тактичного ядерного озброєння.

27 червня александр лукашенко заявив, що значна частина російської ядерної зброї, яку планується завезти до білорусі, вже перебуває на території країни.