Супрун розкритикувала традиційне новорічне меню

Супрун розкритикувала традиційне новорічне меню

Київ  •  УНН

 • 16129 перегляди

КИЇВ. 27 грудня. УНН. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун дала кілька порад, як зробити новорічне меню українців кориснішим, розкритикувавши "важкі" салати з майонезом на святковому столі, повідомляє УНН з посиланням на сторінку виконувача обов'язків голови МОЗ у Facebook.

“Зважте за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят. Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я вам не додасть”, — зазначила Супрун.

За її словами, можна зробити те саме, але трохи простіше і здоровіше.

"Візьмемо олів’є. Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не “салатом”: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів’є — не готуйте більше калорійних страв", — наголосила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Салат "Олів’є" за рік подорожчав майже на третину

Вона пояснила, що майонез — це проблема. Його забагато, він калорійний, малопоживний, та ускладнює травлення. Тому його можна замінити: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах.

"Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот", — радить Супрун.

"Шубу" вона назвала ще одним “салатом”, в якому багато майонезу і людської праці.

"Зробіть простіше — окремо оселедці чи скумбрія. Окремо — вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картоплю, селеру, пастернак, моркву, гарбуз і олію. Ви отримаєте те саме, але в легшій формі. І готувати простіше", - зазначила в.о. голови МОЗ.

Щодо м’яса, то, з її слів, його краще запікати, аніж смажити. Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той же майонез, порадила вона.

Холодець — корисний, але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями, додала вона. А от ковбаси, шинка, готові, не домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто, зазначила Супрун.

Вона порадила також приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій все корисне з овочів, сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання. Суп - це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля, вказала вона.

Раніше УНН повідомляв, що Супрун розвінчала міф про метеозалежність.