"Вартість середнього продуктового кошика за цей рік зросла на 13-14%": експерт розповів, чому подорожчали продукти та що буде далі

"Вартість середнього продуктового кошика за цей рік зросла на 13-14%": експерт розповів, чому подорожчали продукти та що буде далі

Київ  •  УНН

 • 91866 перегляди

Read in English

Вартість базових продуктів в Україні зросла через збільшення цін на сировину та зниження обсягів виробництва. 44% українців почали економити на харчах, віддаючи перевагу дешевшим продуктам.

Цього року вартість середнього продуктового кошика в Україні зросла на 13–14%. Найбільше подорожчали базові продукти, такі як овочі, хліб, крупи, макарони та вершкове масло, через збільшення цін на сировину та зниження обсягів виробництва. Натомість ціни на м’ясо та преміум-сегмент залишилися відносно стабільними. Таку думку висловив журналісту УНН виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

"Вартість середнього продуктового кошика за цей рік зросла на 13-14%, але треба розуміти, що в ньому є дешеві продукти та дорогі. В ньому є продукти, які зросли на 3%, а є й ті, які виросли в 2,5 рази більше", - каже Пендзин.

Експерт пояснив причину зростання цін на овочі та що може зупинити це4 лист. 2024, 08:07 • 30277 переглядiв

Він зазначає, що коли ми говоримо про продовольчий кошик, то в середньому він зріс при загальній інфляції в 11%.

Експерт розповів, що саме дешеві продукти зросли у ціні.

"Овочі, хліб, крупи, макарони тобто базові продукти. Особливо зросли ціни на вершкове масло, тому що піднялись ціни на молоко так сировину і в реальній дійсності масло почали менше виробляти. Тобто дешеві продукти виросли у ціні найбільше. А от мʼясо виросло на 3%", - додав він.

В Україні зросли ціни на помідори перед новорічними святами22 груд. 2024, 13:05 • 33645 переглядiв

Пендзин розповів, що саме дорогий сегмент продуктів залишився на приблизно ж такому рівні цін, як було з початку року. Це мʼясо, преміум сири, риба.

Він пояснює цю тенденцію так:

"Чим людина багатша, тим більше вона буде їсти мʼясо і сири, а чим людина бідніша, тим більше вона буде їсти хліба і картоплі. За дослідженням Центру Разумкова у нас 44% укрїнців почали економити на харчах. Умовно, у нас є середній клас, який особливо собі ні в чому не відмовляв у плані продуктів, але з падінням реальних доходів населення середній почав економити на харчах та "сповзати" на дешеві продукти, на яких сиділи малозабезпечені люди. Тобто, в країні підвищився попит на дешеві продукти у звʼязку з падінням купівельної спроможності".

Експерт прогнозує, що найближчим часом, через свята, ціни зростуть ще більше, адже тепер українці святкують Різдво 2 рази.

Різдво по-українськи: як збереглися і відроджуються традиції предків22 груд. 2024, 16:58 • 139077 переглядiв

"Свята будуть створювати попит на преміум сегмент продуктів, які також є достатньо швидко почнуть рости в цей "новорічний" період, але згодом вони перестануть зростати та навіть подешевшають", - додав він.

Нагадаємо

Через посуху та падіння купівельної спроможності "борщовий набір" подорожчав у 2,5 рази. Експерт прогнозує сповільнення росту цін на дешеві продукти до середини грудня та подорожчання преміум-сегменту.