Уряд ухвалив рішення для розвитку розподіленої генерації: про що йдеться

Уряд ухвалив рішення для розвитку розподіленої генерації: про що йдеться

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 10:02  •  18687 перегляди

Read in English

Кабмін затвердив умови конкурсу на будівництво 700 МВт нових генеруючих потужностей до 2027 року. Також ухвалено план розвитку відновлюваної енергетики до 2030 року та встановлено квоти підтримки ВДЕ на 2024 рік.

Уряд ухвалив рішення щодо проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності, серед інших ухвалених сьогодні важливих рішень для розвитку розподіленої генерації, повідомили у вівторок у Міністерстві енергетики, пише УНН.

Деталі

"Уряд затвердив умови проведення конкурсу на будівництво генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом. Це дозволить збільшити обсяги генерації в енергосистемі та її подальший розвиток", - повідомили у Міненерго.

Зокрема, як вказано, передбачається проведення конкурсів для будівництва об’єктів, потужність кожного з яких становить 5-80 МВт, а загальна потужність конкурсу 700 МВт. Відповідні об'єкти мають бути введені в експлуатацію до кінця 2027 року.

Як зазначили у Міненерго, це одне з трьох ухвалених сьогодні урядом важливих рішень для розвитку розподіленої генерації.

Також, як повідомляється, затверджено Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року та план заходів з його реалізації.

Основне навантаження у цьому опалювальному сезоні нестиме атомна генерація - Галущенко31 липня 2023, 06:30 • 365351 перегляд

Національний план з розвитку відновлюваної енергетики є доповненням Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК) та визначає траєкторії розвитку відновлюваної енергетики за секторами до 2030 року із заходами щодо їх реалізації з урахуванням політик та заходів, визначених НПЕК.

Відповідно до Плану, частка ВДЕ у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році становитиме 27%, а саме: в системах теплопостачання та холодопостачання – 33 %; у виробництві електроенергії – 29 %; у транспортному секторі – 17 %.

Ще одним рішенням уряду, як вказано, встановлено додаткову річну квоту підтримки суб’єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії на 2024 рік, а також затверджено графік проведення пілотних аукціонів з розподілу квоти підтримки на 2024 рік.

Аукціони з розподілу квоти підтримки є найпоширенішим у світі механізмом стимулювання розвитку ВДЕ на конкурентних засадах.

Згідно з  рішенням Уряду, додаткову річну квоту підтримки визначено у 110 МВт, з яких СЕС - 11 МВт, ВЕС - 88 МВт, з інших видів альтернативних джерел енергії - 11 МВт.

Відповідно до графіка, пілотні аукціони з розподілу квот підтримки планується провести вже у жовтні-листопаді цього року. Очікується, що перші об’єкти електроенергетики, введені в експлуатацію за результатами проведення пілотних аукціонів, розпочнуть відпуск електричної енергії в мережу у 2025 році.