Україна і Гватемала домовилися продовжити роботу з укладення угоди про вільну торгівлю

Україна і Гватемала домовилися продовжити роботу з укладення угоди про вільну торгівлю

Київ  •  УНН

17 серпня 2024, 09:14  •  22716 перегляди

Read in English

Україна і Гватемала розглянули можливості посилення економічної взаємодії, зокрема укладення Угоди про вільну торгівлю. Гватемала активно підтримує Україну в міжнародних ініціативах та коаліціях.

Україна та Гватемала обговорили можливості поглиблення двосторонньої економічної співпраці, зокрема, продовження роботи над укладенням Угоди про вільну торгівлю. Про це під час зустрічі у Домініканській республіці обговорили Президент Гватемали Бернардо Аревало та Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко, пише УНН.

"Від моменту обрання Президента Гватемали торік у липні, ми активно ведемо роботу над продовженням системного покращення торгівлі між нашими країнами. Торік загальний обсяг зовнішньої торгівлі з Гватемалою склав майже 45 млрд доларів. Ми маємо потенціал для її посилення і безумовним фактором, який цьому сприятиме стане Угода про вільну торгівлю. Під час зустрічі домовилися продовжити роботу над її напрацюванням", - зазначила Свириденко.

Вона також подякувала Гватемалі за системну підтримку України.

"Гватемала чи не найбільш активно серед усіх країн Латинської Америки підтримувала Україну з моменту повномасштабної війни. Гватемала увійшла до кола країн-учасниць Міжнародної Кримської Платформи, увійшла до Основної групи зі створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії. Гватемала стала співавтором багатьох резолюцій "українського досьє", ухвалених ГА ООН у 2022-2023 рр., та позитивно проголосувала за всі ці резолюції. Країна взяла участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії та приєдналася до спільного комюніке за його результатами", - додала Юлія Свириденко.

За її словами, Гватемала активно підтримує Україну, беручи участь у різних коаліціях, таких як Саміт перших леді, і вже підтвердила свою участь у ньому. Крім того, Україна запросила Гватемалу приєднатися до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей.

Нагадаємо

Раніше Україна та Гватемала обговорили двосторонні відносини, оборонні потреби України та забезпечення експорту зерна попри перешкоди з боку росії.