У Туреччині назвали умови для вступу Швеції в НАТО

У Туреччині назвали умови для вступу Швеції в НАТО

Київ  •  УНН

18 червня 2023, 14:18  •  2220818 перегляди

КИЇВ. 18 червня. УНН. Швеція має виконати свої зобов'язання для досягнення членства в НАТО, зокрема, дотримуватися тристороннього меморандуму. Про це заявив міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер, інформує УНН з посиланням на Hurriyet Daily News.

Деталі

Гюлер наголосив на важливості виконання Швецією своїх зобов'язань для досягнення членства в НАТО, пославшись на прискорений процес вступу Фінляндії як на приклад того, що Швеція може піти тим самим шляхом.

Зазначається, що Гюлер підтвердив підтримку Туреччиною політики відкритих дверей Альянсу і підкреслив важливість дотримання Швецією тристороннього меморандуму.

Цитата

«На наших двосторонніх зустрічах ми заявили нашим союзникам, що Швеція може стати членом НАТО, як Фінляндія, якщо вона виконає свої зобов'язання, зафіксовані в тристоронньому меморандумі», — заявив Гюлер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган про Швецію і НАТО: "Є очікування. Це не означає, що ми будемо їх виконувати"

Доповнення

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до альянсу після російської окупації України у 2022 році. Туреччина ратифікувала заявку останньою після того, як Фінляндія виконала пункти тристоронньої угоди, підписаної в червні минулого року в Мадриді, яка зобов'язує скандинавські держави активізувати боротьбу з РПК . терористична організація. Поряд із Туреччиною, Угорщина також ще не ратифікувала заявку Швеції.

Визнаючи деякий прогрес, досягнутий Швецією, Туреччина залишається обережною і вважає, що необхідні подальші кроки для виконання вимог для членства в НАТО. Уряд висловив бажання, щоб Швеція продемонструвала сильнішу прихильність цілям і принципам НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Швеція зробила значні кроки, щоб задовольнити побоювання Туреччини і виконати свої зобов'язання. Рішення про членство Швеції в НАТО "абсолютно можливе" до саміту Альянсу в липні.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що «настав час» для Туреччини відмовитися від своїх заперечень щодо приєднання Швеції до НАТО.