У М'янмі повені на тлі тайфуну "Ягі" забрали життя вже 113 людей

У М'янмі повені на тлі тайфуну "Ягі" забрали життя вже 113 людей

Київ  •  УНН

16 вересня 2024, 12:25  •  11346 перегляди

Read in English

Військовий уряд М'янми повідомив про 113 загиблих внаслідок повеней, викликаних тайфуном "Ягі". Понад 320 000 людей переміщено, 64 вважаються зниклими безвісти, пошкоджено інфраструктуру та будинки.

Кількість загиблих у М'янмі від повеней зросла щонайменше до 113, заявив військовий уряд країни після злив, викликаних тайфуном "Ягі", який викликав хаос у деяких частинах Південно-Східної Азії, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

Щонайменше 320 000 людей було переміщено, а 64 все ще вважаються зниклими безвісти, сказав представник уряду Зо Мін Тун, згідно з вечірнім випуском новин на державному каналі MRTV.

Несприятливі погодні умови через тайфун "Ягі", найсильніший шторм, що обрушився на Азію цього року, забрали життя сотень людей у ​​В'єтнамі і Таїланді, а паводкові води з річок, що розлилися, затопили міста в обох країнах.

Повінь у М'янмі почалася минулого понеділка, і до п'ятниці, за повідомленнями державних ЗМІ, загинуло щонайменше 74 особи.

Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГВ) заявило, що дощі, викликані штормом, в основному торкнулися столиці Нейп'їдо, а також регіонів Мандалай, Магуей і Баго, а також східної та південної частини штату Шан, штатів Мон, Кая та Кайїн.

"Наразі найбільше постраждала центральна частина М'янми, де з пагорбів Шан стікають численні річки та струмки", - заявило УКГВ.

З'явилися повідомлення про нові смерті та зсуви, але збір інформації був утруднений через пошкоджену інфраструктуру та обриви телефонних та інтернет-ліній.

Державні ЗМІ також повідомили, що внаслідок повені було зруйновано п'ять гребель, чотири пагоди та понад 65 000 будинків.

Доповнення

Близько третини з 55 мільйонів людей у ​​М'янмі потребують гуманітарної допомоги, але багато гуманітарних організацій, таких як Міжнародний комітет Червоного Хреста, не можуть працювати в багатьох районах через обмеження доступу та загрозу безпеці.

Після військового перевороту в лютому 2021 року М’янму сколихують заворушення, а значні частини країни охопило насильство.

Екстремальні опади стали більш поширеними та інтенсивними через викликані людиною зміни клімату в більшості регіонів світу, особливо в Європі, більшій частині Азії, центральній та східній частині Північної Америки та частинах Південної Америки, Африки та Австралії. Це пов'язано з тим, що тепліше повітря може утримувати більше водяної пари. У результаті повені, швидше за все, стали частішими і сильнішими в цих місцях, але на них також впливають людські фактори, такі як наявність захисних споруд від повеней та землекористування.