$42.180.00
49.230.00
Графіки відключень електроенергії

Торгпред України розповів про методи боротьби з овочевим імпортом та "помідорно-огіркову економіку"

Київ • УНН

 • 17069 перегляди

КИЇВ. 5 травня. УНН. Українці з’їдають за рік 1 млн тонн помідорів та 600 тис. тонн огірків. І в абсолютній більшості ці овочі вирощуються вітчизняними фермерами. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка, передає УНН.

Торгпред України розповів про методи боротьби з овочевим імпортом та "помідорно-огіркову економіку"

"Більше 6 мільярдів свіжих помідорів ми з’їдаємо за рік. Якщо серйозніше - то близько 1 мільйона тонн. З них понад 300 тисяч тонн - вирощено в теплицях (закритий ґрунт) і понад 600 тисяч тонн - вирощено на українських полях і городах (відкритий ґрунт). Також ми імпортуємо 71 тисячу тонн (у 2019 році). Ну і експортували 9 тисяч тонн минулого року. Тобто імпорт помідорів складає лише 7% від внутрішнього ринку.

Огірків ми споживаємо 600 тисяч тонн. 320 тисяч тонн – тепличні, та 250 тисяч тонн з відкритого ґрунту. Імпортних огірків ми з’їдаємо 17,5 тисяч тонн. Лише 3% спожитих в Україні огірків – імпортні", - навів статистику заступник міністра.

Качка пояснив, чому ж складається враження "засилля овочевого імпорту".

"По-перше - через сезон. Березень-квітень – це час, коли до нас доїжджає товар з Балкан (особливо це стосується молодої капусти), Туреччини, Іспанії і подеколи навіть з Північної Африки (Марокко). Це не пов’язано з економікою – лише з кліматом і логістикою.

До речі, кияни, коли ви купували чи невдовзі купуватимете овочі на ринку, то, скоріше всього, це перепродаж овочів з троєщинського оптового ринку, обсяги якого достатньо великі, аби бути місцем дистрибуції і імпортних овочів. Тому у цей період навіть базарні овочі можуть бути імпортні", - каже заступник міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна буде збільшувати агроекспорт - торговий представник.

Головною особливістю "помідорно-огіркової економіки" є структура продажів, додає він.

"Головним каналом не лише роздрібної, але і оптової торгівлі овочами в Україні є ринки, які були закриті на карантин (і дуже добре, що вже відкриті).

Останні роки вітчизняні виробники активно розширюють свою присутність на полицях супермаркетів. І зараз у супермаркетах, здебільшого, є вибір між імпортом і місцевим товаром, а за кілька тижнів місцеві овочі повністю витіснять імпорт. Тим не менш, супермаркет і далі є складнішим каналом реалізації. Тому що супермаркет більш вимогливий щодо обсягу партій, гомогенності якості, пакування, супровідних документів та фінансових умов.

Базари ж - гнучкі для продавців будь-якого типу. І особливо - для малих і мікровиробників. Парадоксально, але для виробника часто продаж до мереж супермаркетів є рівнозначним експорту", - зазначає Качка.

Він впевнений, що найкращий спосіб боротися з імпортним помідором – це популяризувати український помідор у світі.

Як повідомлялося раніше в УНН, Усім нам доведеться адаптуватися: торговий представник України про життя після карантину.