Зеленський підписав закон про екологічну модернізацію промислових підприємств

Зеленський підписав закон про екологічну модернізацію промислових підприємств

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 12:35  •  36121 перегляди

Read in English

Президент підписав закон про імплементацію європейської Директиви 2010/75/ЄС щодо промислового забруднення. Закон набуде чинності через 12 місяців і сприятиме покращенню екологічної ситуації та переходу на зелені технології.

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення", який має імплементувати в українське законодавство європейську Директиву 2010/75/ЄС. Про це пише УНН з посиланням на карту законопроєкту на сайті парламенту.

Деталі 

06.08.2024 Повернуто з підписом від Президента України

- вказано в статусі законопроєкту. 

Слід зауважити, що цей закон набирає чинності через дванадцять місяців з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 9 цієї статті, який набирає чинності, з дня, наступного за днем опублікування цього закону.

Доповнення

Це рамковий Закон, який впроваджує інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забруднення на основі застосування технологій та методів управління згідно з Директивою 2010/75/ЄС про промислові викиди.

Ним визначаються основні вимоги до інтегрованого довкіллєвого дозволу, перелік видів діяльності, які вимагають його отримання, процедура видачі інтегрованого довкіллєвого дозволу, підстави відмови у видачі, підстави та порядок анулювання, підстави та порядок внесення змін до інтегрованого довкіллєвого дозволу, вимоги до реєстру інтегрованих довкіллєвих дозволів, особливості моніторингу викидів та контролю суб'єктів господарювання, які отримали інтегрований довкіллєвий дозвіл.

Очікується, що реалізація Закону сприятиме:

  • покращенню стану навколишнього природного середовища;
  • зменшенню впливу промислових скидів та викидів на здоров'я громадян України;
  • поступовому переходу на сучасні екологічно чисті зелені технології;
  • забезпеченню екологічної безпеки й підтриманню екологічної рівноваги;
  • зменшенню дозвільних документів у сфері охорони навколишнього природнього середовища;встановленню чіткого, прозорого та цифровізованого процесу отримання інтегрованого довкіллєвого дозволу.

Нагадаємо

У січні 2024 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що сума збитків від російської агресії для екології України вже перевищила два трильйони гривень і постійно зростає.