Прем'єр-міністр Японії йде у відставку у вересні

Прем'єр-міністр Японії йде у відставку у вересні

Київ  •  УНН

14 серпня 2024, 02:40  •  24516 перегляди

Read in English

Фуміо Кісіда не балотуватиметься на переобрання лідером ліберальної партії DLP, що означає його відставку з посади прем'єр-міністра. Рішення прийнято на тлі падіння рейтингів уряду через скандали з фінансовою звітністю.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив у середу ввечері, що він не балотуватиметься на переобрання лідером ліберальної партії DLP у вересні. Таким чином він також йде у відставку з посади прем'єр-міністра. Про це повідомляє AFP, передає УНН.

Деталі

Кісіда був прем'єр-міністром протягом трьох років. Він прийняв таке рішення на тлі падіння рейтингів уряду до рекордних значень через низку скандалів, головним чином порушення правил фінансової звітності при збиранні політичних пожертвувань.

Наразі безперечно про свої плани балотуватися на посаду голови ЛДП заявила лише міністр економічної безпеки країни Санае Такаїті. Прем'єрські амбіції є також у деяких інших японських політиків, у тому числі членів Кабміну Кісіди, проте з різних причин досі вони публічно не висловлювали наміру висувати свої кандидатури.

Серед можливих претендентів на посаду голови ЛДП називають вкрай популярного серед населення екс-міністра оборони Сігеру Ісібу, генсека ЛДП Тосіміцу Мотегі, міністра з питань цифровізації Таро Коно, голову МЗС Йоко Камікаву, екс-міністра охорони навколишнього середовища Сіндзіро Коїдзумі.

Згідно з численними опитуваннями громадської думки, найбільш популярними кандидатами вважаються Ісіба, Коїдзумі та Коно. Однак вибори голови ЛДП проводяться серед членів партії, а отже, для перемоги кандидату потрібна підтримка не населення, а членів партії – як пересічних, так і депутатів, при цьому підтримка серед членів парламенту, що діє, має вирішальне значення.

Тропічний шторм обрушився на Японію з проливним дощем12 серпня 2024, 03:23 • 27361 перегляд