Погляд із Алеппо: "Сирійці злі на Захід" через відсутність допомоги після землетрусу

Погляд із Алеппо: "Сирійці злі на Захід" через відсутність допомоги після землетрусу

Київ  •  УНН

22 лютого 2023, 18:11  •  878109 перегляди

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Через два тижні після руйнівного землетрусу 6 лютого міжнародна допомога все ще намагається дістатися Сирії, все частіше звучать заклики до західних країн скасувати дипломатичні санкції щодо сирійського режиму та полегшити потік допомоги. Місцевий лікар, який допомагає гуманітарним організаціям в Алеппо на північному заході Сирії, розповів FRANCE 24, що люди почуваються покинутими Заходом, інформує УНН.

Сирія, яка знаходиться під міжнародними санкціями з 2011 року, як і раніше, розділена на райони, що знаходяться під контролем президента Башара Асада, і райони, що утримуються повстанськими угрупованнями. Незважаючи на заклики до термінового збільшення гуманітарної допомоги, вантажівки важко перетинають турецький кордон, у тому числі через прикордонні переходи, встановлені ООН.

У Дамаск регулярно приземляються лише літаки з гуманітарною допомогою з таких арабських країн, як Алжир, Туніс, Йорданія, Саудівська Аравія та Ліван. Західна допомога здебільшого відсутня, оскільки США, Франція та низка європейських країн відмовляються надавати пряму допомогу сирійському уряду після багаторічного розриву дипломатичних відносин.

Деталі

У розмові з FRANCE 24 з Алеппо доктор Набіль Антаки, гастроентеролог, який допомагає керувати волонтерською діяльністю католицької гуманітарної групи Les Maristes Bleus, назвав відсутність допомоги з боку західних країн "скандальною".

"Нам потрібне паливо. Наші паливні ресурси нормуються. Нам дозволено лише 20 літрів кожні 25 днів. У грудні уряду довелося закрити на тиждень школи, університети та адміністративні установи через відсутність транспорту. У нас немає мазуту. Електрика нормується, у нас лише дві години на день. У нас дуже холодно цієї зими".

"Питання міжнародної допомоги справді скандальне. Ми отримали допомогу з Алжиру, Тунісу, Марокко, Лівану, Йорданії та Іраку, але західні країни нічого не надіслали, стверджуючи, що вони не можуть допомогти країні, якою керує Асад. Начебто сирійці тут страждають не так сильно, як люди на стороні повстанців або в Туреччині. Політика має бути відокремлена від гуманітарних питань, що відмовляються робити західні уряди. Це скандально", - розповів Антаки.

"Міністерство закордонних справ Франції нібито виділило 12 мільйонів євро, половина з яких мала бути направлена через міжнародні організації, а інша половина - через неурядові організації, які працюють на місцях. На даний момент ми нічого не бачили. Сполучені Штати заявили, що послабили санкції, щоби дозволити гуманітарну допомогу на шість місяців. Але в принципі гуманітарна допомога та медичне обладнання під санкції не підпадають. Це лицемірно. Навіщо їх полегшувати, якщо їх звільнено?, - далі розповів він. - "Сирійці зляться на Захід".

Доповнення

Економіка, яка вже перебувала в стагнації, зупинилася з того часу, як стався землетрус. Інфляція дуже висока: євро, який був на рівні 60 сирійських фунтів, зріс до 7000 сирійських фунтів. За даними ООН, 90 відсотків людей живуть за межею бідності, а 60 відсотків відчувають нестачу продовольства; люди не можуть звести кінці.