Має бути міністерство української єдності: Зеленський анонсував появу нової інституції

Має бути міністерство української єдності: Зеленський анонсував появу нової інституції

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 18:24  •  29804 перегляди

Read in English

Президент Зеленський оголосив про плани створення нової інституції для зміцнення зв'язків з українцями за кордоном. Нове "міністерство української єдності" протидіятиме російським впливам та об'єднуватиме глобальну українську спільноту.

Президент Володимир Зеленський анонсував створення нової інституції заявивши, що фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Про це він сказав на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України "Воєнна дипломатія: стійкість, зброя, перемога", передає УНН.

"Українська всесвітня спільнота. На сьогодні достатньо болюче питання. Так само, як у будь-якої держави є географічний центр, Українська держава має бути реальним центром для нашого вже глобального українського народу. Наші люди є в усіх частинах світу, у більшості держав. Це діаспори різних часів, різні хвилі міграції. Десь у світі українців більше, десь – менше, але ми повинні усвідомлювати свою націю саме як глобальну, бо це факт. Тому ми маємо модернізувати наші державні інституції так, щоб вони відповідали сучасному завданню єднання всіх українців навколо України, навколо захисту України, навколо зміцнення наших позицій у світі", - сказав Зеленський.

Він вважає, що для цього потрібно посилити українську інституційну присутність у країнах-партнерах.

"Це буде зроблено двома шляхами. Так, уже ухвалено рішення про відкриття нових консульств України за кордоном, зокрема в Польщі, Німеччині, Болгарії, Італії, Чехії, Словаччині, Франції. Десь додаткові, десь перші в історії, але це дуже важливо – там, де є присутність українців, там, де українські спільноти потребують більшої уваги", - розповів Зеленський.

МЗС працює над цифровізацією консульських послуг 13 серпня 2024, 12:03 • 20519 переглядiв

За його словами, готується запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності.

"Разом із цим і разом зі звичною роботою через систему МЗС України, про це говорили з Прем’єр-міністром, готуємо запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності. Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Передусім, за кордоном", - заявив Зеленський.

МЗС розробляє стратегію стосовно українців за кордоном13 квітня 2024, 07:47 • 42705 переглядiв

Він зауважив, що Росія використовує шалений пропагандистський ресурс за кордоном, зокрема адресований на українців.

"Ми бачимо, як багато аспектів духовної незалежності нашого народу не врегульовані і як Росія використовує власні церковні структури для агентурної роботи та сіяння розколів. Також бачимо, що освітні, культурні та інформаційні потреби українців в інших країнах вимагають більшої активності від нашої держави. І це принципово нове завдання для України – раніше ми ніколи не мали такої частини нашого народу за кордоном",- сказав Зеленський.

Президент вважає, що одна лише система МЗС України із цим не впорається.

"Бо це йдеться про мільйони наших українців. Буде неправильним і просто очікувати реалізації відповідних завдань від різних міністерств та відомств. Потрібна інституція, яка вестиме інші державні інституції до визначених цілей. Найближчим часом представимо всі деталі", - анонсував Зеленський.