Кадрова конкуренція, високі зарплати і дефіцит працівників - як під час війни працює компанія-виробник спецтехніки з Броварів

Кадрова конкуренція, високі зарплати і дефіцит працівників - як під час війни працює компанія-виробник спецтехніки з Броварів

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 13:39  •  9747 перегляди

Read in English

Як під час війни працює компанія-виробник спецтехніки з Броварів.

В Україні чимало підприємств хоч і були змушені припинити роботу у перші місяці війни, зуміли не лише відновити виробництво, але підвищили зарплати своїм працівникам. Це особливо важливо для невеликих міст, де в таких непростих умовах кожне робоче місце на вагу золота, а працюючі підприємства – це надходження до бюджету громади. Зокрема, у Броварах продовжує успішно працювати компанія "ТДС Укрспецтехніка", яка спеціалізується на виробництві спеціальної вантажної техніки, пише УНН.

"ТДС Укрспецтехніка" вже більше ніж 20 років є одним з провідних промислових підприємств Броварів. Воно виробляє більше ніж 650 найменувань спецтехніки, серед якої міні- та фронтальні навантажувачі, екскаватори-навантажувачі, автогрейдери, різноманітне навісне обладнання тощо. Над виробництвом техніки працює власне конструкторське бюро.

Компанія має представництва у Львівській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Одеській та Харківській областях, а також декілька спеціальних сервісних пунктів по Україні, працює на ринках Польщі та Молдови.

Так було до повномасштабного вторгнення, і все це поступово відновлюється зараз.

Як і значна кількість українських підприємств, "ТДС Укрспецтехніка" теж була змушена припинити свою роботу після повномасштабного російського вторгнення. Особливо, зважаючи ще й на те, що російські війська рвалися до Броварів.

"У нас тоді було, в принципі, як і у всіх – коли ворог, умовно, біля воріт, то про яке виробництво можна думати. Ніхто тоді не розумів, як буде далі. Наші працівники, як і багато інших людей, виїжджали з міста.

Перший місяць ми взагалі не працювали. Коли ситуація стабілізувалася, ми потроху почали відновлювати роботу, люди поступово поверталися на виробництво.

Але відновити роботи – це лише половина справи. Наша продукція орієнтована на конкретного споживача: це, здебільшого, будівельні, аграрні компанії, а вони тоді теж згорнули свою діяльність. Продажі у нас повністю припинилися, і той період ми пережили дуже важко. Лише коли наші клієнти відновили свою господарську діяльність, тоді і нам вдалося стабілізувати ситуацію", - пригадує керівник компанії Микола Дєдов.

Для такого роду виробництв потрібні висококваліфіковані фахівці, яких за один день не навчиш. Тому вагомим здобутком підприємства на сьогодні чоловік вважає, що вдалося зберегти колектив і уникнути скорочення персоналу.

"У нас нині на виробництві працюють 150 людей. Скорочень не було. На ринку праці в нашій сфері досить жорстка конкуренція, тому, щоб наші працівники не пішли до конкурентів, ми підняли їм зарплати. Щодо виробництва, то на рівень лютого 2022 року ми, звісно, ще не вийшли – на те є об’єктивні причини: не всі наші клієнти зараз потребують нашу техніку.  Але позитивні зрушення все одно є. За січень-березень цього року чистий дохід компанії від реалізації продукції зріс більше ніж у два рази, порівняно з першими трьома місяцями 2023 року", - додає керівник "ТДС Укрспецтехніка".

Голова компанії переконаний, що в умовах, коли через війну бізнес змушений виживати, держава якомога менше повинна втручатися у господарську діяльність підприємств. Водночас, наголошує, що влада Броварів постійно тримає руку на пульсі промислового життя міста, цікавиться проблемами підприємств та допомагає шукати шляхи їх вирішення.

"Взаємодія з міською радою у нас чудова. До повномасштабного вторгнення міський голова Ігор Сапожко раз на місяць збирав керівників підприємств міста, цікавився, які є проблемні питання, чи є, можливо, непорозуміння з чиновниками. Ми все обговорювали і знаходили порозуміння. Зараз такі зустрічі проводяться трохи рідше. У тих непростих умовах, у яких ми живемо, це нормально. Але ми постійно відчуваємо підтримку міської влади", - зазначає Микола Дєдов.

Додатково

На початок 2024 року з моменту повномасштабного російського вторгнення в Україні було пошкоджено або зруйновано активи понад 400 українських великих та середніх підприємств. Загальні прямі збитки оцінюються у більш ніж 13 мільярдів доларів.

Як зазначають експерти, це лише орієнтовні дані, а реальні цифри кількості зруйнованих промислових об’єктів і сум збитків є суттєво більшими.

Чимало компаній, які втратили свої активи, так і не змогли оговтатися, і були змушені припинити свою діяльність.

З огляду на це, міський голова Броварів Ігор Сапожко зазначає, що для міста було і залишається пріоритетом збереження та нормальна робота бізнесу.

"Для нас було і залишається, щоб бізнес у місті працював, щоб підприємства виробляли свою продукцію, щоб створювалися нові робочі місця. Ми постійно контактуємо з керівниками та власниками підприємств, обговорюємо усі проблемні питання, спільно шукаємо шляхи вирішення", - розповів міський голова Броварів Ігор Сапожко в коментарі УНН.

Адаптувалися до нових реалій, відновили безперебійне виробництво: як у Броварах працює підприємство, яке є одним з перших створених за часів Незалежності (відео)9 серпня 2024, 10:46 • 41771 перегляд