Алкоголь з "блискітками": винні напої всіх кольорів веселки придумали в Іспанії

Алкоголь з "блискітками": винні напої всіх кольорів веселки придумали в Іспанії

Київ  •  УНН

1 жовтня 2020, 09:58 • 100015 перегляди

Виробники алкогольних напоїв продовжують дивувати покупців своєю винахідливістю, створивши винні напої всіх кольорів веселки.

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Виробники алкогольних напоїв продовжують дивувати покупців своєю винахідливістю. Крім традиційного червоного і білого вина споживач сьогодні може випробувати на смак рожеві, помаранчеві, блакитні винні напої, а також напої з “блискітками”. Що це таке і чому такий тренд став популярним, — в матеріалі УНН.

Винний напій з “блискітками” — це винахід іспанського виробника тихих та ігристих вин Torre Oria, який випускають під брендом Aviva з 2013 року. Переливчастий ефект напою створюють за рахунок харчового барвника Candurin (кандурін).

Згодом, на ринку з’явилися і інші марки — Mavam (Іспанія), Dream Line (Італія).

Характеристики

Винні напої з “блискітками” мають солодкий фруктовий смак. У виготовленні використовуються класичні сорти винограду: Макабео, Мускат і Айрен.

Міцність — 5.5% об., вміст цукру — 40 г/л.

Винні напої з “блискітками” випускають, як правило, в чотирьох кольорах: Gold (золотий); Blue Sky (блакитне небо); Pink Gold (золотисто-рожеве); Rose (рожеве);

Технологія виробництва винних напоїв з “блискітками”

Жоден з виробників докладно не описує і не розкриває свою технологію виробництва “перламутрового” алкоголю. У характеристиках процесу можна зустріти загальні фрази, наприклад, “виготовляється за класичною французькою технологією із застосуванням новітнього обладнання”, проте деталі залишаються за кадром.

Але відомо, що за основу беруть звичайне ігристе вино (іноді — безалкогольний яблучний або виноградний сік), а блискітки додаються в самому кінці.

Невисокий вміст алкоголю і фруктовий смак, судячи з усього, обумовлені “святковим” характером напою: винні напої з “блискітками” призначені не для тонких цінителів букета, а розраховані на широку аудиторію любителів вечірок, в першу чергу — на дівчат.

Чи небезпечний барвник

Харчовий барвник кандурін виготовляють з слюди і застосовують в різних продуктах: прикрашають кондитерські вироби, шоколадні яйця, додають в дитячу зубну пасту, косметичні засоби і т.д. Тому барвник вважається нешкідливим.

Як пити “блискучий” алкоголь

Перш, ніж розливати винний напій з “блискітками” по келихах, пляшку треба струсити, щоб підняти з денця блискітки і створити мерехтливий ефект. Винний напій можна подавати як аперитив або запивати ним вечерю.

Популярність

На затребуваність “блискучих” напоїв з боку споживача вказує той факт, що сьогодні такий алкоголь випускають все більше і більше виробників. І Україна, до речі, не стала винятком. На вітчизняному ринку недавно з’явився бренд Caprizo. У його лінійці блакитний винний напій, напій з перловим шимером, а також напої з персиковим і полуничними смаками.

Як зізнався виробник бренду ЛГЗ “PRIME”, отримати різні відтінки блакитного кольору їм допоміг не барвник, а сік чорниці. Однак, рецепт і пропорції в компанії не розкривають.

Експерти українського алкогольного ринку підтверджують, що “блискучі” фруктові коктейлі привертають молодіжну аудиторію, але не тільки своїми різними кольорами і смаками, але і низьким вмістом алкоголю.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, за перші півроку 2020 року, українці витратили на ігристі напої вже близько 1 млрд грн.