55% компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам - опитування

55% компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам - опитування

Київ  •  УНН

4 жовтня 2024, 13:24  •  6995 перегляди

Read in English

Згідно з опитуванням ЄБА, 55% компаній не зможуть компенсувати працівникам підвищення військового збору. Збільшення податкового навантаження змусить 56% компаній скорочувати витрати, а 11% - частково скоротити бізнес.

У  випадку підвищення військового збору в Україні до 3% або 5%  понад половина  компаній не зможе компенсувати цю різницю своїм працівникам. Також більше ніж половині компаній доведеться скорочувати інші важливі для функціонування витрати. Такі дані експрес-опитування Європейської Бізнес Асоціації, передає УНН.

Деталі 

Як повідомляється, були опитані членські компанії щодо потенційного збільшення податкового навантаження на роботодавців. Зміни можуть вступити в силу у разі прийняття законопроєктів №11416-д щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану та №12000 про державний бюджет України на 2025 рік.

Так, у випадку підвищення військового збору до 3% або 5% дещо більше половини, а саме 55% учасників опитування зазначили, що не зможуть компенсувати цю різницю своїм працівникам. Відповідно, це призведе до зниження реального доходу людей

- йдеться у повідомленні ЄБА. 

У випадку зростання військового збору до 3%, як повідомляється, повністю компенсувати різницю при найближчому перегляді заробітних плат готові 15% компаній, частково – 14%. Інші 7% розглядають варіант повної компенсації за рахунок введення надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Якщо йдеться про зростання військового збору до 5%, в такому разі повністю готові компенсувати зниження реального доходу працівників дещо менше компаній – 14%, а частково – 13%. І 6% готові повністю компенсувати надбавкою до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан. Інші компанії розглядають різні підходи до компенсації або ще не прийняли відповідне рішення.

Комітет ВР підтримав до другого читання законопроєкт про підвищення податків4 жовтня 2024, 11:49 • 9907 переглядiв

58% опитаних компаній заявляють, що підвищення бази нарахування ЄСВ у розмірі 22% з 15 до 20 розмірів мінімальної заробітної плати (стосуватиметься заробітних плат до 160 тис. грн) суттєво вплине на витрати компанії.

"Загалом збільшення податкового навантаження – потенційне зростання ПДВ, військового збору, ЄСВ – змусить 56% опитаних компаній скорочувати інші важливі для функціонування компанії витрати. Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва чи бізнесу", - вказали в ЄБА. 

Зазначається, що до ідеї підвищення ставки ПДВ бізнес також ставиться дуже насторожено, адже цей крок може замість боротьби з тінню, навпаки стимулювати контрабанду та незаконну торгівлю. 

Як альтернативу тотальному підвищенню ПДВ, бізнес підтримує пропозицію оподаткувати податком на додану вартість імпортні операції з товарами до 500 євро у супроводжуваному багажі та до 150 євро для поштових та експрес-відправлень, які наразі звільнені від оподаткування.

Довідково

Експрес-опитування проводилось з 1 до 3 жовтня 2024 року серед членських компаній Європейської Бізнес Асоціації. Учасники опитування – 71 компанія з різних галузей економіки. Серед учасників, міжнародні компанії – 79%, українські компанії – 21%; 48% – великі підприємства, 44% – середні та 8% – малі.

Підвищення податків вплине на бізнес, але це вимушений крок - Марченко27 вересня 2024, 14:10 • 18269 переглядiв