18 серпня: День "ніколи не здавайся", День відкриття гелію

18 серпня: День "ніколи не здавайся", День відкриття гелію

Київ  •  УНН

18 серпня 2024, 03:03  •  9558 перегляди

Read in English

18 серпня, люди, в багатьох країнах світу вшановують людей, які, незважаючи на різноманітні життєві труднощі, проявляли наполегливість та досягали поставленої мети, та відзначають День "ніколи не здавайся."

Сьогодні, 18 серпня, люди, в багатьох країнах світу вшановують людей, які, незважаючи на різноманітні життєві труднощі, проявляли наполегливість та досягали поставленої мети, та відзначають День "ніколи не здавайся", пише УНН.

Подія була започаткована на честь досягнення французького пловця Філіпа Круазона.

У 1994 році чоловік отримав удар струмом у 20 тисяч вольт, коли ремонтував домашню телевізійну антену. Лікарі змогли врятувати йому життя, але через численні опіки довелося ампутувати усі кінці.

Ще коли Круазон лежав у лікарні, у нього виникла ідея переплисти Ла-Манш. Чоловік довго та наполегливо тренувався, і у 2010 році, оснащений дорогими протезами, карбонатно-титановими ластами та костюмом для тріатлону, Круазон здійснив свою мрію.  

Але на цьому Круазон не зупинився. У виникла ідея здійснити своєрідну "навколосвітню" подорож. У  2012 році він проплив з Папуа Нової Гвінеї до Індонезії, сполучивши Океанію та Азію, перетнув Червоне море, пов’язавши Африку та Азію, та Гібралтарську протоку, поєднавши Європу від Африку. 18 серпня 2012 року Круазон завершив свою подорож перепливши між островами Малий Діомід та Великий Діомід, поєднавши Азію та Америку.

Любителі вишуканого вина сьогодні можуть долучитися до святкування Міжнародного дня Піно Нуар.

Піно Нуар – це сорт темного винограду, з якого роблять червоне вино. Традиційно Піно Нуар вирощують у французькому регіоні Бургундія.

Протягом століть цей сорт був основним на виноградниках, що належали католицькій церкві. Монахи-цистерціанці, відомі своїми ретельними практиками вирощування, відіграли важливу роль у вдосконаленні Піно Нуар.

Науковці сьогодні можуть відзначити подію, яка присвячена хімічному елементу, з якого складається 24% маси Всесвіту – День відкриття гелію.

У 1868 році вчені П’єр Жюль Жансен та Джозеф Норман Лок’єр незалежно один від одного відкрили новий елемент під час спектрального дослідження Сонця.

У 1895 році хімік Уільям Ремзі експериментально підтвердив існування газу гелію на Землі. А з 1905 року стало відомо, що гелій у різній концентрації може міститися в природному газі.

Також сьогодні у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Дня протизаплідних таблеток. Подія присвячена інформуванню жінок про переваги та недоліки протизаплідних таблеток та їх вплив на жіночій організм.

З 2021 року 18 серпня проводяться заходи присвячені Всесвітньому дню інформування про рак молочної залози.

Подія започаткована з метою підкреслити важливість пошуку ліків від раку молочної залози і продемонструвати підтримку суспільства людей, які страждають на цю хворобу.

За статистикою, одна з восьми жінок на нашій планеті протягом життя хворіє на інвазивний рак молочної залози.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святих мучеників Флора та Лавра.

Брати Флор і Лавр були каменярами та проповідували християнство. Якось їх запросили побудувати язичницький храм. За переказом, тоді вони молитвами зцілили сина язичницького жреця. І Жрець, і його син прийняли християнство та разом з Флором і Лавром зруйнували храм та скульптури язичницьких ідолів.

Коли брати повернулися додому, їх схопили інші язичники, кинули до колодязя та засипали землею.

Нетлінні мощі Флора та Лавра згодом були перенесені до Константинополя.

Іменини 18 серпня святкують Лаврентій, Іларіон, Михайло, Денис.