10 серпня: Всесвітній день лева, Міжнародний день біодизеля

10 серпня: Всесвітній день лева, Міжнародний день біодизеля

Київ  •  УНН

10 серпня 2024, 03:11  •  6666 перегляди

Read in English

Десятого серпня відзначається Всесвітній день лева. Популяція цих тварин скоротилася з 400 тисяч у середині ХХ століття до 45 тисяч сьогодні через зміну клімату, хвороби та втрату місць проживання.

Сьогодні, десятого серпня, зоозахисники та любителі дикої природи у багатьох країнах світу можуть долучитися до заходів з нагоди Всесвітнього дня лева, пише УНН.

З середини ХХ століття популяція левів на планеті неухильно скорочується.

За оцінками зоозахисників, у той момент на Землі нараховувалося близько 400 тисяч левів. До 70-х років популяція цих тварин скоротилася до 100 тисяч, а нині не перевищує 45 тисяч.

Основними причинами зниження популяції левів називають зміну клімату, хвороби, втрату місць проживання через людську діяльність.

Також на зменшення популяції левів впливає те, що чимало їхніх прайдів географічно ізольовані, що призводить до скорочення генетичного різноманіття. Через це Міжнародний союз охорони природи визнав левів вразливим видом.

Самець лева за день може з’їсти сім кілограмів м’яса, самиця – п’ять. Лев з легкістю розганяється до 80 кілометрів на годину, але довго бігти з цієї швидкістю не може. У довжину лев може стрибнути на відстань до десяти метрів.

Леви можуть спати по 20 годин на добу.

Також 10 серпня – це Міжнародний день біодизелю. Саме 10 серпня 1893 року німецький інженер та винахідник Рудольф Дизель продемонстрував двигун, який працював на паливі з арахісової олії.

Щоправда, тоді ця ідея так і залишилася на рівні сміливого експерименту. Однак, з роками ідея виробницва екологічного палива набувала все більшої популярності.

Зараз біодизель виготовляють з кокосової, касторової та пальмової олії, бобів сої, насіння рапсу. У деяких країнах для виробництва використовують тваринний і риб’ячий жир. Але найбільш перспективним видом екологічного палива є водорості.

Нормативно виготовлення біопалива затверджено у 48 країнах світу.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Лаврентія, який жив у ІІІ столітті.

Лаврентій був соратником Папи Римського Сікста ІІ. Під час посилення гонінь а християн, за наказом імператора Валеріана, Сікста ІІ та людей з його найближчого оточення арештували.

Лаврентій відповідав за церковне майно, яке йому наказали передати владі. Священик відмовився і все роздав бідним людям. Це розлютило імператора – за такий зухвалий вчинок Лаврентія довго катували, а потім стратили.

Іменини десятого серпня святкують Лаврентій, Роман.