Українці почали споживати більше пива та вина і менше м’яса — Держстат
Київ • УНН
КИЇВ. 13 лютого. УНН. Починаючи із січня 2017 року Державна служба статистики України почала використовувати нову методологію розрахунку індексу споживчих цін, передає УНН з посиланням на Держстатистики.
Так, Держстатистики переглянула склад споживчого кошика, на підставі якого розраховується інфляція, скоротивши кількість його товарів та послуг із 335 до 328 позицій.
Якщо порівнювати новий споживчий кошик українця із попереднім, то можна побачити, як саме змінилась структура споживання українців: чим більша частка конкретного товару, тим істотніше впливає подорожчання цього товару на загальний показник інфляції. І навпаки.
Так, частка алкогольних напоїв зросла на 2,3 відсоткових пункти до 4,85% (всі витрати українців — 100%). Майже двократне зростання цього показника викликане збільшенням втричі (до 1,48%) витрат на споживання вина, вдвічі — витрат на споживання пива (до 1,45%).
На 2,2 відсоткові пункти збільшилася частка витрат на купівлю предметів домашнього вжитку, побутової техніки та поточного ремонту житла (до 4,74%).
Більше українці стали витрачати на охорону здоров’я (+2,6 відсоткових пунктів), зокрема, на ліки (+3,3). Частка витрат на амбулаторні послуги (-0,1) і послуги лікарень (-0,5) скоротилася.
На 7 відсоткових пунктів підскочила частка витрат на транспорт (до 12,12%): на купівлю транспортних засобів — на 2,9 (до 3,3%), експлуатацію транспортних засобів — на 3,2 пнкти (до 5,99%), придбання пального і масла — на 2,6 (до 5,04%).
Водночас частка витрат на продукти харчування зменшилася на 7,4 пункти — до 40,25%. Йдеться про зниження частки витрат на м’ясо і м’ясопродукти (-2,4 пункти), молока, сиру і яєць (-1,1), овочів (-0,9), фруктів (-0,7). Частка безалкогольних напоїв скоротилася на 1,5 пункти.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, столична влада обрала найменш дієвий шлях у напрямку боротьби із алкоголізмом.