Запаси скумбрії на межі: надмірний вилов призвів до катастрофічних наслідків
Київ • УНН
Популяція скумбрії у північно-східній Атлантиці стрімко скорочується через перевищення квот на вилов. Експерти закликають шукати альтернативні варіанти морепродуктів.

Скумбрія виловлюється вже багато років, за останніми даними, її популяція у північно-східній Атлантиці скорочується. Квоти на вилов, рекомендовані вченими були перевищені на багато відсотків, тому у найближчий час цей вид риби може досягти "червоного рівня" класифікації захисту.
Передає УНН із посиланням на Good Fish, The Guardian та ICES.
Деталі
Запаси скумбрії істотно скорочуються та наближаються до "переломної точки". Офіційно зафіксовано, запаси скумбрії більше не перебувають у безпечних біологічних межах. До цього стану призвів надмірний вилов. Квоти, рекомендовані вченими ICES, були перевищені в середньому на 41 відсоток з 2010 року. У 2019 році промисел скумбрії втратив сертифікацію MSC. Зараз експерти рекомендують покупцям шукати інші варіанти.
Фахівці не приховують свого занепокоєння
Ми спостерігаємо постійне зниження чисельності (скумбрії - ред.) Вона наближається до межі. Необхідно вжити негайних заходів. .. Узгодити обмеження вилову з науковими рекомендаціями
Скумбрія на порозі червоного рівня
Щороку MCS випускає Довідник по хорошій рибі, в якому класифікується вибір залежно від того, наскільки надмірно виловлена риба.
Посібник використовує систему світлофорів для споживачів і шкалу від 1 до 5 для підприємств. Система позначає кожну оцінку кольором залежно від того, де і як вид було виловлено чи вирощено: зелений (оцінки 1 або 2) для варіантів "найкращого вибору"; жовтий (рейтинги 3 або 4) для необхідних покращень; і червоний (оцінка 5) для "риби, якої слід уникати". Рекомендується, щоб підприємства, включаючи ресторани та супермаркети, зберігали лише морепродукти з оцінкою від 1 до 3.
Тепер скумбрію в північно-східній частині Атлантики, виловлену траловими сітями в середній воді, було переміщено з 3 на 4, що означає, що ресторанам і підприємствам рекомендовано не продавати її. Цей спосіб лову риби найчастіше використовують постачальники супермаркетів і ресторанів.
Довідка
Скумбрію виловлюють кілька прибережних держав, включаючи країни-члени ЄС, Великобританію, Ісландію та росію. Щороку ці країни зустрічаються, щоб визначити можливості для вилову риби на наступний рік. З 2010 року не було укладено жодної спільної угоди про вилов риби, і кожна прибережна держава встановлює власну квоту.

Ситуація у Північному морі
Скумбрія, виловлена Норвегією, Ісландією, Фарерськими островами та Великою Британією, продовжує переловлюватися. Загальні обмеження на вилов (TAC), встановлені всіма сторонами, постійно перевищували науково рекомендовані рівні на 5%-80% з 2009 року. Між 2020 і 2024 роками TAC був у середньому на 39% вищим, ніж наукові рекомендації.
Які альтернативи
За словами благодійної організації, оселедець із Північного моря та східного каналу є більш екологічною альтернативою скумбрії. Риба-чернець, виловлена в Північному морі, була підвищена з бурштинового до зеленого кольору, а блакитний марлін перемістився з червоного списку, пише The Guardian. За даними видання, найпопулярнішими морепродуктами, які споживають у Великій Британії є тріска, пікша, лосось, тунець і креветки. Менш популярним у цій країні є хек, але цей вид риби зазвичай відноситься до більш багатих запасів.
Нагадаємо
В Україні з 1 квітня на більшості водойм стартувала весняно-літня нерестова заборона на вилов риби. Риболовля дозволена з берега за межами нерестовищ з обмеженою кількістю гачків.
З 15 лютого до 31 березня 2025 року в Україні діяла заборона на вилов щуки у водоймах Києва та інших областей.