Важливе повне скасування "правок Лозового" - САП

Важливе повне скасування "правок Лозового" - САП

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 09:39  •  17752 перегляди

Read in English

Керівник САП Олександр Клименко наголосив на важливості повного скасування 'правок Лозового'. Це дозволить врятувати багато кримінальних проваджень з мільярдними збитками та передати право продовження строків слідства прокурору.

Для Спеціалізованої антикорупційної прокуратури є важливим повне скасування так званих "правок Лозового". Про це повідомив керівник САП Олександр Клименко під час брифінгу, пояснивши, яким чином можна вирішити це питання, передає кореспондент УНН.

Деталі

"Для нас є важливим повне скасування так званих "правок Лозового". Це не досить складне поняття, я вважаю, що достатньо лише скасувати підставу закриття кримінального провадження через так званий пропуск строків досудового розслідування та передати право продовження строків слідства після повідомлення особі про підозру до прокурора. Це досить простий законопроєкт може бути, який вирішить та врятує величезну кількість кримінальних проваджень, де встановлені мільярдні й мільярдні збитки", - розповів Клименко.

Доповнення

У 2023 році Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект щодо незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), але лише із "дуже частковим" скасуванням деяких норм "правок Лозового".

Іноземні експерти, які провели аудит діяльності Національного антикорупційного бюро України за 2021-2023 роки, вказали на необхідність скасування так званих "правок Лозового", адже вони лише заважають детективам.

Нагадаємо

У жовтні 2023 року ВАКС закрив справу одеського бізнесмена Вадима Альперіна про створення ним корупційних схем на митниці, які завдали державі збитків на суму понад 60 млн гривень. Апеляційна палата ВАКС 22 березня 2024 року скасувала ухвалу ВАКС про закриття справи Альперіна та призначила повторний його розгляд у суді першої інстанції.

Справу закрили через закінчення строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру (пункт 10 частина 1 ст .284 КПК). Цей пункт додали після ухвалення "правок Лозового".