В Україні наразі немає жодних ініціатив щодо зниження призовного віку нижче 25 років

В Україні наразі немає жодних ініціатив щодо зниження призовного віку нижче 25 років

Київ  •  УНН

6 серпня 2024, 13:21  •  30304 перегляди

Read in English

Нардеп Федір Веніславський заявив, що в Україні немає ініціатив щодо зниження призовного віку нижче 25 років. Це питання періодично порушують українські партнери, але на рівні держави таких пропозицій немає.

Наразі немає в Україні жодних ініціатив щодо зниження призовного віку нижче 25 років. Проте партнери періодично порушують це питання. Про це повідомив нардеп, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський під час брифінгу, передає УНН.

"Жодних ініціатив щодо зменшення призовного віку нижче 25 років в Україні на сьогодні немає на рівні Верховної Ради, таких ініціатив не висловлювали представники Генерального штабу, Головнокомандувача ЗСУ, Міністерства оборони. Тобто говорити про необхідність зменшення віку призову на військову службу під час мобілізації у нас підстав немає", - розповів Веніславський.

Він заявив, що це питання періодично порушують українські партнери, які надають допомогу, тому що вони вважають, що вік 18-25 найбільш оптимальний, найбільш ефективний для того, щоб громадяни могли ефективно воювати.

"Але на рівні нашої держави, на рівні законодавчої, виконавчої влади та Президента, жодних ініціатив в цьому плані немає", - сказав Веніславський.

Доповнення

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки напрацював законопроєкт, який має виправити законодавчу колізію, коли чоловіки у віці від 18 до 25 років могли бути мобілізовані до лав ЗСУ, якщо вони відслужили строкову службу, закінчили військову кафедру, або були визнані обмежено придатними у мирний час.

18 травня закон про посилення мобілізації набрав чинності. В законі, зокрема передбачається зміна призовного віку з 27 до 25 років, а також уточнюється хто має відстрочку та право на бронювання, які зміни вносить у мобілізаційну підготовку та чого очікувати.

Після ухвалення закону, виникла колізія, за якої могли мобілізувати чоловіків у віці від 18 до 25 років.

Таких чоловіків можуть мобілізувати, якщо вони:

пройшли строкову службу у мирний час;

закінчили вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність;

визнані обмежено придатними, тобто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до строкової служби у мирний час та придатний у воєнний час.