Справа проти головного юриста Нацбанку Зими може стати флагманом боротьби з корупцією або головною перепоною для інвестицій

Справа проти головного юриста Нацбанку Зими може стати флагманом боротьби з корупцією або головною перепоною для інвестицій

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 06:47  •  109461 перегляди

Read in English

Справа проти головного юриста Нацбанку Зими може стати флагманом боротьби з корупцією або головною перепоною для інвестицій.

Належне розслідування кримінальної справи проти посадовців Національного банку України може стати зразком боротьби з корупцією в країні. Затягування слідства і намагання уникнути відповідальності, навпаки, відлякуватимуть інвесторів від України. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив політолог Ігор Рейтерович.

Контекст

Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у кримінальному провадженні щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, директором юридичного департаменту Національного банку України Олександром Зимою.

Як повідомляв УНН, кримінальна справа стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані "Конкордом" проти НБУ. У документі йшлося про чотири позови банку "Конкорд" до НБУ, у яких банк вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Сам факт наявності кримінального провадження проти посадовця Національного банку водночас є і позитивним, і негативним фактом. Зокрема, це демонструє боротьбу з корупцією, що є у нас верховенство права і рівність усіх перед законом, вважає політолог.

"Серед плюсів, це демонструє, якщо виникають якісь ситуації з порушенням закону, то, власне, є на них реакція, і ці люди, не зважаючи на свої посади, на свій політичний дах, вони, у принципі, підпадають під дію діючого законодавства і змушені відповідати перед законом", - зазначив Рейтерович.

Проте водночас, кримінальні справи проти посадовців НБУ свідчать про низку проблем, які можуть відлякувати іноземних інвесторів.

"Це вказує на наявність певних проблем, які, звичайно, можуть зупиняти інвесторів, наприклад, вкладати гроші в Україну, або надавати додаткову фінансову допомогу. Тому що вони скажуть: "от бачте, у вас занадто багато кримінальних справ, відповідно у вас неефективно працює система відбору кадрів на відповідні служби", - зазначив Рейтерович.

Нагадаємо

Співзасновниця "АТ "АКБ "Конкорд" Олена Сосєдка заявила, що Національний банк України проігнорував пропозиції акціонерів банку "Конкорд" перед його ліквідацією, а потім ще й за вказівкою регулятора їх позбавили права на справедливий суд.

Експерт з питань безпеки Сергій Шабовта вважає, що Зима повинен бути відсторонений від виконання обов'язків на час розслідування кримінального провадження проти нього.