Реструктуризація кредиту для бізнесу допомагає уникнути дефолту та працювати заради підтримки економічної стабільністі країни - юрист

Реструктуризація кредиту для бізнесу допомагає уникнути дефолту та працювати заради підтримки економічної стабільністі країни - юрист

Київ  •  УНН

21 серпня 2024, 12:43  •  48705 перегляди

Read in English

Юрист Сергій Лисенко розповів про переваги реструктуризації боргу за кредитним договором для бізнесу. Цей фінансовий інструмент допомагає уникнути дефолту та зберегти економічну стабільність.

Реструктуризація боргу за кредитним договором – досить популярний та актуальний фінансовий інструмент для підтримки економічної стабільності бізнесу і добровільного врегулювання питання проблемної заборгованості з банком. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив юрист Сергій Лисенко.

"В цілому, реструктуризація боргу за кредитним договором – це процес зміни умов існуючого кредитного договору з метою покращення фінансового стану боржника. Реструктуризація є дієвим і привабливим як для кредитора, так і для боржника фінансовим інструментом вирішення питання добровільного врегулювання проблемної заборгованості та забезпечення фінансової стабільності бізнесу", - зазначив Лисенко.

За його словами, реструктуризація кредиту дозволяє підприємцю уникнути дефолту та зберегти свій бізнес, а відповідно і зберегти робочі місця. Окрім того, це дозволяє бізнесу створити резерв ліквідності і підтримувати економічну діяльність, що своєю чергою сприяє підтримці економічної стабільності в країні.

Юрист зазначив, що ініціювати проведення реструктуризації, згідно законодавства, має право боржник.

Добровільне звернення боржника з проханням про реструктуризацію можуть свідчити про бажання все ж виплатити кредитні зобов’язання.

Однак, для того, щоб почалася процедура фінансової реструктуризації, позичальник має надати  серед іншого обґрунтування необхідності такої процедури. Після цього починають перемовини і погодження нових умов кредитного договору, що будуть зафіксовані в плані реструктуризації.

Процедура реструктуризації кредиту нелегка. Однак, як зазначив Сергій Лисенко, є досить популярним фінансовим інструментом і цивілізованим вирішенням проблемної заборгованості.

Додамо

Варто зазначити, що реструктуризація кредитів — це не панацея, а тимчасове рішення, яке дає змогу виграти час і стабілізувати фінансовий стан. Вона не усуває проблеми, але дає можливість пережити складні часи та уникнути катастрофічних наслідків.

Одними з представників українського бізнесу, хто у відповідь на фінансові труднощі вдався до реструктуризації кредиту, – є власники БФК "Гулівер". У цьому випадку реструктуризація боргу проводилася відповідно до закону, який був розроблений за ініціативи МВФ і передбачав спеціальні запобіжники, щоб весь процес відбувся без зловживань. Один з них – участь сторонніх незалежних експертів, тому у цьому кейсі були залучені компанії зі світовим ім'ям. Експерти запропонували понад 10 варіантів реструктуризації й, відповідно до закону, був обраний такий, що зможе забезпечити максимальну економічну вигоду для залучених банків-кредиторів. Завдяки реструктуризації боргу та відновленню економічної активності, БФК "Гулівер" вдалося стабілізувати фінансовий стан проєкту.

І, як наголошував кредитор – "Ощадбанк", власники БФК "Гулівер" чітко дотримувалися умов фінансової реструктуризації до початку повномасштабної війни. Тоді практично всі банки України надавали своїм клієнтам кредитні канікули, а далі відбувався поступовий процес відновлення платежів в рахунок обслуговування кредитів. З 2023 року власники "Гуліверу" повернулися до обслуговування боргу в рамках угоди про реструктуризацію.