Рада збирається розглянути позбавлення зрадників держнагород

Рада збирається розглянути позбавлення зрадників держнагород

Київ  •  УНН

14 серпня 2024, 13:32  •  23261 перегляди

Read in English

Верховна Рада може розглянути законопроєкт Зеленського щодо позбавлення держнагород за популяризацію або пропаганду рф, чи вчинення інших протиправних дій проти України. Пропонується позбавляти нагород на підставі рішення РНБО, а не лише за вироком суду.

На одному із найближчих засідань Верховної Ради, якщо комітет з питань правоохоронної діяльності ухвалить свій висновок, депутати можуть розглянути законопроєкт Президента України Володимира Зеленського щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду рф, чи вчинення інших протиправних дій проти України. Про це пише УНН із посиланням на порядок денний засідання ВР та картку законопроєкту №11410.

Деталі

Згідно з законопроєктом, пропонується позбавляти державних нагород осіб, які популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Відповідно до чинного законодавства, позбавити державних нагород наразі можливо лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин.

Натомість Зеленський пропонує, що позбавлення державних нагород може відбуватися не лише обвинувальним вироком суду, а й на підставі рішення РНБО про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), введеним в дію указом Президента.

"Особа, позбавлена державних нагород, втрачає право на всі права і пільги, передбачені для осіб, нагороджених державними нагородами України. Державні нагороди і відповідні документи про нагородження, що належали особі, яку позбавлено державних нагород, підлягають поверненню протягом 30 днів постійно діючому допоміжному органу, утвореному Президентом України", - йдеться в законопроєкті.

Доповнення

Чимало соратників президента-втікача януковича, а також політиків від заборонених проросійських партій досі мають державні нагороди.

Зокрема звання Герой України має один із лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ Юрій Бойко, яке йому ще у далекому 2004 році присвоїв тодішній президент Леонід Кучма "За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю".

Нагороди також мають, зокрема, Ілля Кива (був вбитий 6 грудня 2023 року) - орден Данила Галицького; Нестор Шуфрич, Олег Царьов - орден "За заслуги" 2 ступеня; Микола Азаров, Олександр Єфремов, Віктор Медведчук - орденами князя Ярослава Мудрого.

Нагадаємо

У Міністерстві культури та інформаційної політики України сподіваються, що народні депутати розглянуть законопроєкт щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України на найближчому засіданні Верховної Ради.