Новообраний Європарламент підтвердив підтримку України, засудив візит Орбана до москви

Новообраний Європарламент підтвердив підтримку України, засудив візит Орбана до москви

Київ  •  УНН

17 липня 2024, 11:39  •  15306 перегляди

Read in English

Європарламент підтвердив свою підтримку України до перемоги, закликав до розширення санкцій проти росії та білорусі, привітав зусилля з використання заморожених російських активів для потреб української армії, а також засудив атаку росії на дитячу лікарню та візит прем'єр-міністра Угорщини Орбана до росії.

На тлі того, що війна росії проти України триває, Європарламент у середу підтвердив свою точку зору, що ЄС повинен продовжувати підтримувати Київ стільки, скільки потрібно до перемоги, повідомили у євроінституції, пише УНН.

Деталі

Резолюція, у якій викладено першу офіційну позицію новообраного Європейського парламенту щодо агресивної війни росії проти України, як зазначається, "підтверджує постійну підтримку депутатами Європарламенту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах". Європарламент "закликає ЄС підтримувати та розширювати свою санкційну політику проти росії та білорусі, відстежувати та аналізувати її ефективність та вплив, а також систематично вирішувати проблему обходу санкцій компаніями, що базуються в ЄС, третіми особами та третіми країнами".

Підтверджуючи свою тверду переконаність у тому, що росія має фінансово компенсувати руйнування, які вона завдала Україні, члени Європарламенту, як повідомляється, привітали нещодавні зусилля ЄС щодо спрямування прибутків, що надходять від заморожених російських активів, на підтримку військових зусиль України. Вони також хочуть "надійного правового режиму для конфіскації російських державних активів, заморожених ЄС".

Європарламент також привітав підсумки нещодавнього саміту НАТО та підтвердив свою позицію про те, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства в НАТО. Депутати Європарламенту закликають ЄС та держави-члени збільшити військову підтримку України стільки, скільки це необхідно, і в будь-якій необхідній формі. Вони також закликали Європейську комісію запропонувати довгострокову фінансову допомогу для відновлення України, ґрунтуючись на досвіді нещодавно створеного інструменту Ukraine Facility.

Європарламент, як повідомляється, "засуджує варварський ракетний удар росії по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, а також нещодавній візит прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до російської федерації, який не представляє ЄС і є грубим порушенням договорів та спільної зовнішньої політики ЄС". У тексті йдеться, що Угорщина має відповідати за ці дії. "Враховуючи, що за так званою "мирною місією" прем'єр-міністра Угорщини одразу ж сталася атака на дитячу лікарню, у резолюції також сказано, що це показує "недоречність" передбачуваних мирних зусиль Орбана", - зазначили у євроінституції.

Резолюцію ухвалили 495 голосами "за", з 137 "проти" та 47 тих, хто утримався.

Мецола переобрана як президент Європарламенту. Її уже привітав Зеленський16 липня 2024, 11:45 • 12429 переглядiв