Голова АРМА Дума, не червоніючи, продовжує стверджувати, що робить "все належне" для продажу яхти медведчука

Голова АРМА Дума, не червоніючи, продовжує стверджувати, що робить "все належне" для продажу яхти медведчука

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 15:31  •  17845 перегляди

Read in English

АРМА втратила можливість продати яхту медведчука через затягування процесу. Олена Дума, голова АРМА, намагається перекласти відповідальність на Офіс генпрокурора та просить додатковий час у хорватського суду.

Голова Агентства з розшуку і менеджменту активів (АРМА) Олена Дума продовжує запевняти, що робить все належне для реалізації яхти екснардепа-зрадника віктора медведчука. Однак, не вказує, що за два роки АРМА так і не продала цей актив, а зараз навіть не має на це права, пише УНН.

Хорватський суд арештував яхту медведчука для України на максимальний строк – 2 роки. За цей час, у тому числі завдяки діям Олени Думи, яхту так і не вдалося продати. Тепер очільниця АРМА спокійно заявляє про те, що суд у Хорватії має дати їй ще кілька років для продажу врешті решт вказаного активу. А відповідальність за нереалізацію люксового активу медведчука намагається перекласти на Офіс генпрокурора.

"І АРМА, і правоохоронні ограни роблять все належне для того, щоб від України і на міжнародному рівні були такі рішення судів, які в майбутньому буде неможливо оскаржити і ми знаємо, що адвокати медведчука до цього готуються. Тому ми зробимо все належне для того, щоб Україна отримала кошти від дороговартісної яхти, у тому числі у повному розмірі", - заявила Олена Дума в ефірі Суспільного.

До того ж, вона гордо заявила, що АРМА знаходиться на постійному зв’язку з аукціонними будинками, які підтверджують готовність до реалізації яхти медведчука.

Виникає лише одне питання – що вони щодня обговорюють, якщо наразі АРМА не може продати цей актив. А зважаючи на те, що хорватські партнери дали Агентству з розшуку і менеджменту активів максимальний термін для продажу яхти і за цей час не отримали результат, шанси на те, що вони дадуть Олені Думі ще кілька років дуже низькі. Особливо, якщо взяти до уваги те, що експерти припускають, що Дума могла діяти на користь медведчука у ситуації з затягуванням продажу яхти.

Контекст

АРМА нещодавно опинилося в центрі уваги через втрату яхти Royal Romance, що належала підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Адже, попри арешт яхти хорватським судом і передання її Україні для реалізації, АРМА за два роки так і не змогла продати актив.

Дослідивши тему, вдалося з’ясувати, що основна затримка з продажем яхти екснардепа-зрадника виникла через те, що очільниця АРМА Олена Дума майже пів року готувала зміни до законодавства для реалізації закордонних активів. Водночас, станом на момент її призначення в АРМА, Офіс генпрокурора спільно з МЗС вже підготували проєкт змін, однак Дума його категорично відкинула.

У зв’язку з цим, АРМА лише 20 березня 2024 року розпочало конкурс з відбору реалізатора, який мав здійснювати продаж яхти, а через місяць таки обрала переможця. Варто зауважити, що обрання переможця відбулося за місяць до завершення максимального строку арешту цього активу, що зробило його продаж фактично неможливим.

Політолог Віктор Бобіренко вважає, що затягування процесу продажу яхти медведчука з боку голови АРМА Олени Думи не може бути звичайною службовою недбалістю, такі дії могли бути вмотивовані фінансовою винагородою.