Голова АРМА Дума намагається перекласти відповідальність за провал з продажем яхти медведчука на ОГП

Голова АРМА Дума намагається перекласти відповідальність за провал з продажем яхти медведчука на ОГП

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 14:55  •  19347 перегляди

Read in English

Олена Дума звинувачує Офіс генпрокурора у нереалізації яхти Медведчука. Експерти припускають, що затягування продажу могло бути вмотивоване фінансовою винагородою.

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума намагається перекинути відповідальність за нереалізацію яхти екснардепа-зрадника віктора медведчука на Офіс генерального прокурора і очікує, що суд у Хорватії дасть їй ще кілька років для продажу вказаного майна, пише УНН.

"Наразі, після скасування арешту Хорватським судом у звʼязку з ненаданням обвинувального акту - АРМА очікує ухвалу суду про передачу судна з легалізацією його в Республіці Хорватія", - написала Дума в своєму тг-каналі.

Дума навіть не нехтує тим, щоб хвалитися, що АРМА розробило порядок реалізації арештованих активів за кордоном. А саме те, що очільниця агентства задля втілення власних амбіцій майже півроку розробляла вказані зміни і зробило фактично неможливим продаж яхти Royal Romance.

Хорватський суд арештував яхту медведчука для України на максимальний строк – 2 роки. За цей час, у тому числі завдяки діям Олени Думи, яхту так і не вдалося продати. Тепер очільниця АРМА спокійно заявляє про те, що суд у Хорватії має дати їй ще кілька років для продажу врешті решт вказаного активу.

Звісно можна звинувачувати кого завгодно і сподіватися на те, що європейські партнери знову підуть на поступки Україні, однак чи вистачить їм цього разу терпіння. Особливо, якщо взяти до уваги те, що експерти припускають, що Дума могла діяти на користь медведчука у ситуації з затягуванням продажу яхти.

 Контекст

АРМА нещодавно опинилося в центрі уваги через втрату яхти Royal Romance, що належала підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Адже, попри арешт яхти хорватським судом і передання її Україні для реалізації, АРМА за два роки так і не змогла продати актив.

Дослідивши тему, вдалося з’ясувати, що основна затримка з продажем яхти екснардепа-зрадника виникла через те, що очільниця АРМА Олена Дума майже пів року готувала зміни до законодавства для реалізації закордонних активів. Водночас, станом на момент її призначення в АРМА, Офіс генпрокурора спільно з МЗС вже підготували проєкт змін, однак Дума його категорично відкинула.

У зв’язку з цим, АРМА лише 20 березня 2024 року розпочало конкурс з відбору реалізатора, який мав здійснювати продаж яхти, а через місяць таки обрала переможця. Варто зауважити, що обрання переможця відбулося за місяць до завершення максимального строку арешту цього активу, що зробило його продаж фактично неможливим.

Політолог Віктор Бобіренко вважає, що затягування процесу продажу яхти медведчука з боку голови АРМА Олени Думи не може бути звичайною службовою недбалістю, такі дії могли бути вмотивовані фінансовою винагородою.