Домінікана може стати логістичним хабом для українського експорту в регіоні - Свириденко

Домінікана може стати логістичним хабом для українського експорту в регіоні - Свириденко

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 11:37  •  27848 перегляди

Read in English

Україна та Домініканська Республіка домовилися про посилення економічного співробітництва. Обговорено перспективи збільшення товарообігу та можливість перетворення Домінікани на логістичний хаб для українського експорту в регіоні.

Домініканська Республіка має стати торговим хабом Латинської Америки та Карибського басейну, має потенціал стати логістичним центром для українського експорту в регіон. Про це йшлося під час зустрічі між віце-президенткою Домініканської Республіки Ракель Пенья та першою віцепрем’єр-міністеркою - міністеркою економіки України Юлією Свириденко під час робочого візиту української делегації, пише УНН з посиланням на Мінекономіки.

Це перший робочий візит української делегації у Домініканську Республіку за останні 22 роки. 

Зі слів Свириденко, за підсумками минулого року товарообіг між Україною та Домініканською Республікою досяг 38,73 млн дол., що становить 54% показника 2022 року. Позитивне для України сальдо становило 21,07 млн дол. А за перші 6 місяців 2024 року експорт вже сягнув 32 млн. дол. Основною статтею експорту залишаються напівфабрикати з нелегованої сталі.

Посилення економічного співробітництва було одним із ключових питань на порядку денному. Нині Домініканська Республіка є другою державою в регіоні за обсягами імпорту з України. Та ми маємо потенціал для посилення двосторонньої торгівлі. Як зазначила віце-президентка Домініканської Республіки, ця країна може стати логістичним хабом для українського експорту в регіоні

- зазначила Свириденко. 

Країни, як вказано, домовилися розглянути шляхи збільшення поставок українських товарів. Нині населення Домініканської Республіки сягає близько 11,5 млн людей, ще майже стільки туристів щорічно відвідує країну. Тому головним актуальним на найближчу перспективу напрямом співпраці України та Домініканської Республіки в економічній сфері є аграрна промисловість та продовольча сфера. "Країна зацікавлена як у поставках українських продовольчих товарів, обладнання для харчової промисловості, так і передачі відповідних технологій виробництва", - зазначили у Мінекономіки.

Сторони домовилися налагодити співпрацю на рівні Торгово-промислових палат для подальшого проведення бізнес-форумів і налагодження B2B співробітництва. 

Також Свириденко подякувала Домініканській Республіці за участь у першому Саміті миру й запросила доєднатися до роботи у робочих групах щодо таких пунктів Формули миру, як продовольча безпека, а також радіаційна і ядерна безпека. 

Кулеба зустрівся з главою МЗС Домінікани: обговорили формулу миру Зеленського та частину зернової угоди11 травня 2023, 19:00 • 1000773 перегляди

Також у Домінікані Свириденко зустрілася із президентом Суринаму Чандрі Сантокі. Сторони обговорили посилення економічного співробітництва, можливість втілення спільних проєктів. "Як Україна, так і Суринам зацікавлені у посиленні торгівлі між нашими країнами. Найбільш перспективні сектори - сільське господарство та видобування, зокрема видобуток нафти та газу. Вдячна президенту Суринаму  за пропозицію до наших інвесторів розглянути конкретні інвестиційні проєкти", - зазначила Свириденко. 

Свириденко також запросила Суринаму доєднатися до робочих груп над пунктами Формули миру, такими як продовольча безпека та ядерна безпека.

"За останній рік, від першого візиту Президента Володимира Зеленського у Латинську Америку, наша співпраця із регіоном системно поглиблюється. Ми навіть працюємо над самітом Україна-Латинська Америка. Просування українського порядку денного і послаблення російського лоббі у регіоні - системна задача, яка системно дає результати", - підсумувала Свириденко. 

Саміт Україна - Латинська Америка має охоплювати питання міжнародного миру - Генсекретар Організації Американських держав15 квітня 2024, 10:37 • 16158 переглядiв