До 30 мільйонів гривень прибутку на місяць – в Україні викрили потужну мережу нелегального виробництва цигарок

До 30 мільйонів гривень прибутку на місяць – в Україні викрили потужну мережу нелегального виробництва цигарок

Київ  •  УНН

8 липня 2024, 13:30  •  27970 перегляди

Read in English

Правоохоронці викрили потужну мережу підпільних тютюнових фабрик з виробництва контрафактних цигарок у Київській та Миколаївській областях, які щомісяця отримували до 30 мільйонів гривень нелегального прибутку.

У Київський та Миколаївській областях правоохоронці викрили потужну мережу підпільних тютюнових фабрик виробництва цигарок. Організатори нелегального бізнесу отримували до 30 мільйонів гривень прибутку на місяць. Про це повідомляє Національна поліція України, пише УНН.

Деталі

За даними слідства, організували "бізнес" двоє жителів Одеси та Миколаєва у 2021 році та залучили як партнерів щонайменше 10 учасників. Кожен з них відповідав за свій напрямок діяльності: контроль за виробництвом та складами зберігання, підбір персоналу, ринок збуту, комунікація з клієнтами, адміністрування сайтів та телеграм-каналів, логістика поставок фальсифікату, ведення бухгалтерії, заходи конспірації.

Мережа підпільних тютюнових фабрик знаходилася у промислових зонах на території Київської та Миколаївської областей. Всі вони були обладнані промисловими лініями з повним циклом виробництва з потужностями до 80 тисяч пачок на добу. Персонал, жителі різних регіонів України, працювали змінами. Учасники злочинної організації забезпечували їм необхідні умови для проживання, доставляли до підпільних виробництв, і перед зміною забирали мобільні телефони. Підпільні фабрики були оснащені камерами відеоспостереження та автономними джерелами електропостачання

- повідомили в Нацполіції.

Далі готова продукція доставлялася на склади в Одеській, Миколаївській, Київській, Черкаській та Івано-Франківській областях, з яких гуртовими партіями реалізовувалася фізичним та юридичним особам. Для проведення розрахунків члени злочинної організації використовували банківські рахунки, відкриті на підставних осіб.

В Нацполіції уточнили, що значна частина цигарок збувалася під виглядом торгових марок, правовласниками яких є міжнародні компанії-виробники, зокрема із США, Великої Британії та Нідерландів. Тільки одній з компаній завдано збитків у сфері інтелектуальної власності більш ніж на два мільйони гривень.

"Тютюновий "бізнес" приносив його організаторам до 30 мільйонів гривень прибутку на місяць, при цьому вони не сплачували жодних податків. Відтак бюджет недоотримував близько шести мільйонів гривень на місяць. Частину злочинних коштів вкладали в розвиток нелегальної справи, решту – витрачали на придбання нерухомості, автівок та своє комфортне життя", - додали в Нацполіції.

Відкрито кримінальне провадження за фактами створення злочинної організації, незаконного виготовлення підакцизних товарів, незаконного використання товарного знаку, відмивання доходів.

12 фігурантів отримали підозри, двох з них затримані. Під час обшуків вилучено продукції та промислові лінії для виробництва більш ніж на один мільйон доларів.

Додатково

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін в ексклюзивному інтерв’ю УНН розповів, що без практичного використання нові інструменти боротьби з нелегальним ринком тютюнової продукції не матимуть належної ефективності.

"Свого часу була ідея створення тематичного реєстру щодо виробників. Державна податкова служба надала нам перелік компаній, які мають ліцензію на продаж тютюнової продукції – це понад 50 представників. Далі передбачалося надання компаніями еталонних зразків продукції. Частину інформації ми отримали, але ця робота не знаходить максимально ефективного відгуку, який міг би бути. Крім того, експерти мають всі технічні можливості для проведення скажімо так безпосередніх моніторингових візитів на виробництва. Кроки прості – приїзд спеціалістів, виробництво кількох пачок у їх присутності, оперативного аналізу усіх характеристик на місці (тютюн, пакування, фільтрувальні елементи, інші складові та їх ознаки), висновок тут і зараз. Постанови про призначення експертиз щодо дослідження фактів нелегального виробництва тютюнової продукції зараз надходять у кількості десятків на день, держава повинна мати ясність у цьому питанні", - зазначив Рувін.