Голубовська: ковід повернеться, але його можуть перемогти інфекції, пов'язані з війною

Голубовська: ковід повернеться, але його можуть перемогти інфекції, пов'язані з війною

Київ  •  УНН

4 червня 2022, 05:15  •  1292227 перегляди

Чого чекати від мавпячої віспи та чи зростатиме знову кількість хворих на ковід

КИЇВ. 4 червня. УНН. Українці невесело жартують, що 24 лютого наша країна стала першою у світі, яка перемогла COVID-19. Але як розповіла в інтерв'ю УНН головний інфекціоніст України, заслужений лікар, професор Ольга Голубовська – ситуація з ковідом розвивається закономірно і розслаблятися не варто. Про те, що нас чекає попереду, які захворювання можуть прийти на зміну ковіду і чи ми знову одягнемо маски, поговорили з нею в ексклюзивному інтерв'ю.

Почали ж розмову з інфекції, що схвилювала весь світ - мавпячої віспи.

- Пам'ятаю, коли епідемія ковіду була в розпалі, я весь час питала, коли він закінчиться. І ви тоді дали приголомшливу відповідь: «Закінчиться ковід і буде щось інше. Обов'язково буде. Наприклад, якась віспа...». І тут - віспа мавп. Мені цікаво, звідки ви знали? І знали, що саме віспа…

Почнемо з моєї сфери діяльності. Адже я не лише навчаю, а й займаюся науковою діяльністю, а це передбачає і пошук інформації, її моніторинг, систематизацію, аналіз. І це інформація з усього світу. Маючи певний багаж знань, досвіду, як і в будь-якій іншій сфері, не тільки в медицині, фахівці, природно, можуть спрогнозувати щось. Іноді виходить, іноді не виходить.

- Тобто спрогнозували віспу?

Не просто так ми про це говорили... Треба розуміти, що в публічну площину не все виходить, що ми обговорюємо або аналізуємо, у тому числі і для наших різних служб. Це робиться для того, щоб не сіяти паніку, не провокувати непотрібні непрофесійні дискусії, які (як ми побачили на прикладі ковіду) лише заважали нормальній та злагодженій роботі. А цей прогноз виник не на рівному місці. Справа в тому, що у 2018 році FDA (Управління з продовольства та медикаментів в США – ред.) затвердило абсолютно новий противірусний препарат для лікування натуральної віспи – тековірімат під торговою назвою TPOXХ. Я наголошу, препарат для лікування ліквідованої у світі натуральної віспи. У січні цього року показання до призначення препарату були доповнені віспою мавп. У США вакцинують деякі категорії військових від натуральної віспи, і є думка, що ця вакцина може захищати хоча б частково і від віспи мавп. Звісно, з огляду на ці факти ми вже умоглядно прогнозували.

Окрім того, у березні минулого року, NTI - міжнародна некомерційна організація, що фінансується Біллом Гейтсом і Тедом Баффітом, яка займається запобіганням можливим біологічним загрозам, провела спільно з Мюнхенською конференцією з безпеки вигадані навчання. І «легендою» навчань була пандемія віспи мавп. То був березень 2021 року. Згідно з цим вигаданим сценарієм, у вигаданій країні Бринія виник спалах захворювання віспи мавп, який був обумовлений витоком біологічного матеріалу через слабкий інфекційний контроль із сусідньої країни, ворожої до цієї Бринії. Матеріал був використаний для диверсії на вокзалі, де було велике скупчення людей. Виник спалах, який до червня місяця досяг близько півтори тисячі хворих і вже були перші смертельні випадки (зараз вже є дані про загиблого хворого в Нігерії). До січня місяця спалах уже торкнувся близько 70 млн людей та 1,3 млн померлих. На березень 23-го року пандемія досягла розмірів, які перевищують катастрофу COVID-19. Загалом до кінця пандемії було близько 3,5 млрд хворих і 270 млн померлих. Дані про ці навчання були опубліковані в листопаді минулого року на сайті NTI.

Тому, звичайно, наша настороженість посилилася. Цікаво, що, згідно зі сценарієм, на початку міжнародне співтовариство спокійно відреагувало на дані про цей спалах. Не було дано жодних серйозних рекомендацій. А ми з вами знаємо, що нещодавно відбулася надзвичайна нарада Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка заявила про те, що поки що немає даних для занепокоєння. Я б не була така категорична, що все так легко і просто. Хоча, якщо виходити з формальних знань про це захворювання на сьогодні, то справді даних для занепокоєння бути не повинно. Адже це зооноз – вірус, що передається від тварин до людини. Цей вірус передається за дуже тісних контактів від тварин до людини. Зараз дані є, що від людини до людини, але передача не дуже інтенсивна. Тобто індекс, скажімо так, заразності цього захворювання, разів у п'ять менше, ніж у ковіду. Постаратися треба, щоб захворіти. Однак насторожують повідомлення і про статевий шлях передачі. Чого раніше не було. З іншого боку, збудник має досить стабільний геном. Але у природі є кілька його різновидів, кілька ліній. Наприклад, Західноафриканська лінія і лінія долини річки Конго. І другий різновид викликає захворювання з 10% летальності. Це багато. А у Західноафриканської різновиди десь 1% летальності. Зрештою, є противірусні препарати, що мене особисто, як інфекціоніста, тішить, тому що ви знаєте, що основне в лікуванні інфекційних хвороб, це своєчасне призначення специфічної терапії. До речі, за сценарієм цього навчання, вакцини виявилися неефективними. Чому я так уважно ставлюся до цих сценаріїв? Тому що подібний сценарій, подібні тренінги проводилися вказаними організаціями з коронавірусної інфекції та повністю, на жаль, виправдалися.

- Про вакцини і йдеться. Moderna вже почала розробляти вакцину від віспи. Чи може це означати, що після її випробування ми прийдемо до такого ж вакцинального буму, як був при ковіді?

Ви знаєте, мені важко коментувати, що може бути… Ви знаєте мою позицію щодо цього питання…

- Розумна вакцинація?

Так. На жаль, багато рекомендацій, пов'язаних із COVID-19, що стосувалися лікування, теж були помилковими на міжнародному рівні. Це вже визнано. Або були дуже запізнілими. Хоча всі вже кричали, про те, що потрібне зовсім інше лікування. І до речі, все те лікування, про яке ми говорили – наразі отримало визнання Всесвітньою організацією охорони здоров'я. У тому числі і ремдесивір. Вони вже визнали, що він ефективний – препарат, який урятував величезну кількість людей. Але які дебати йшли з цього приводу, причому на міжнародному рівні, коли ми ховали величезну кількість людей! Розуму не збагнути... А зараз Всесвітня організація охорони здоров'я визнала, що при введенні в перші сім днів від початку хвороби – він досить ефективний, і помітно запобігає летальності пацієнтів.

Навіщо я про це постійно говорю, повторюю і намагаюся звернути увагу? Тому що ми на порозі нових викликів, зокрема пандемічного масштабу. І не маємо права на такі жахливі помилки та й повне ігнорування думок фахівців. Я вважаю, що дуже багато у ковіді було чисто заполітизованих речей та банального бажання заробити. І це не лише моя думка. Є багато прикладів, коли фахівці намагалися протистояти цьому, у Великій Британії та інших країнах виходили на акції протесту. Відомі випадки, коли експерти FDA, які входили до групи, що затверджувала навіть вакцини, писали заяви про вихід зі складу експертів у зв'язку з незгодою затвердження рекомендацій. У цих людей просто є совість та професійна етика. У нашій країні також є такі вчені, наприклад, директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, професор Задорожна Вікторія Іванівна. Будь-які рекомендації повинні відповідати поточному моменту, бути науково обґрунтованими та відповідати принципам «не зашкодь». Наприклад, якщо вакцинація ефективна на 90% – це одне питання, якщо на 50% – інше питання, якщо на 20% – третє питання. Окрім того, треба оцінювати і вік, і групи ризику. Насправді ми тільки почали вивчати ковід, ще все попереду.

- Як ви сказали, вже заявили про статевий шлях передачі.

Не було раніше цього описано. А якщо це так, то маємо справу, можливо, з якоюсь модифікацією вірусу, яка може згодом спровокувати досить серйозні для нас неприємності. Ви ж пам'ятаєте, як починався ковід? Я тоді у Фейсбуці написала пост – мене зацікавила ситуація в Ухані, а тоді лише 40 людей захворіли на пневмонію. Усе. А через два-три місяці, що ми отримали? Особливо після Ліги Чемпіонів в Італії… Тож подивимося, як воно буде найближчим часом.

- Ваше припущення, що славу ковіду мавпяча віспа не поб'є?

Повторюю, виходячи з формальних знань, на сьогоднішній день такого бути не повинно. Але якщо йдеться про модифікований варіант вірусу, а може йтися тільки про якийсь видозмінений - тоді подивимося. Коронавіруси, що щороку викликають легкі респіраторні захворювання, нас теж не дуже хвилювали до відомих подій. Ми повинні пам'ятати, що будь-яка епідемія починається з порівняно невеликої кількості випадків, поки збудник накопичується в неімунному середовищі, «промацує», так би мовити, ґрунт, набираючи вірулентності. А потім, відбувається вибухонебезпечне, буквально вертикальне зростання захворюваності, як ми бачили з ковідом. І тут я ще раз нагадаю, що зареєстровано препарат для лікування віспи мавп…

- Тоді постає питання, коли епідемія віспи має виникнути, якщо до неї вже готують ліки?

Гіпотетично ці ліки, природно, не суворо специфічні. Тобто не тільки цей збудник і все. Вони належать до так званих етіотропних препаратів, які є ефективними для кількох збудників із групи т. зв. поксвірусів, до яких належить і вірус віспи мавп. До речі, я хочу звернути увагу, тому що багато плутанини, жодного стосунку мавпяча віспа не має до вітрянки, вітряної віспи. Абсолютно! Жодні препарати з лікування вітряної віспи неефективні для лікування віспи мавп. Цілком інші збудники, з іншими властивостями. І тому їх так і потрібно лікувати, як абсолютно нові збудники в людській популяції, які на сьогодні набувають нових рис. Розглядаються деякі препарати для лікування цитомегаловірусної інфекції як ефективні і для віспи мавп, наприклад, цидофовір та бринцидофовір, проте обидва ці препарати досліджувалися тільки in vitro і на тваринах, а чи отримає користь від нього людина, невідомо. Подивимося, як воно буде…

- Головний санітарний лікар України сказав про те, що в Україні буде зареєстровано випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху не очікується. Вірус матимуть змогу локалізувати.

Виходячи з формальних знань про цього збудника, у тому й річ, що ці спалахи завжди піддавалися дуже добре протиепідемічним заходам. Тому всі й кажуть, тому Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що поки що не бачить якихось небезпек.

- Довіра до Всесвітньої організації охорони здоров'я після ковіду зменшилася.

Але формальних ознак поки що ми справді не бачимо. Ми ж маємо у своїх прогнозах спиратися на наукові дані, а не на фантастичні. Нафантазувати можна лише сценарій, наприклад, якийсь глобальний, щоб подивитися, як хтось реагуватиме. До речі, у результаті цього озвученого сценарію висновки були зроблені такі, що дуже слабко готові системи реагування в багатьох країнах. Недостатня кількість фінансування, зокрема, на регіональному рівні. Дуже слабко працюють системи інфекційного контролю у біолабараторіях, що займаються вивченням різних вірусів. І дуже слабкий нагляд над цими дослідженнями у світі. Це резюме, але ми це й так розуміємо, що на сьогодні тут все залишає бажати кращого. З невидимим світом мікробів боротися явними методами - досить складно. Іноді ці методи викликають відторгнення у людей, я маю на увазі протиепідемічні заходи, тому що здається, що ці заходи набагато більш звірячі, ніж саме захворювання.

- Ми це проходили власне в локдаун.

Це дуже складне питання. Я говорила і говорю, що у нас, на жаль, не відновлено систему протиінфекційного захисту. Ми маємо формальних людей, які називаються головними санітарними лікарями, але системи немає. Вертикалі як не було, так і немає, законодавства як не було, так і немає. А законопроект 4142 (проект закону «Про систему громадського здоров'я» – ред.), який таки намагаються проштовхнути через ВР (дуже сподіваюся, що цього не станеться), повністю поховає та знищить нашу біобезпеку. Є негативні рецензії від багатьох фахівців, але кому це треба?

- Щоб закрити питання з віспою… Засновник Microsoft Білл Гейтс заявив про можливість нової пандемії у найближчі 20 років із ймовірністю 50%. Раніше він був більш категоричним. До того ж це буде не віспа мавп. Мільярдер зазначив, що людська популяція зростає, і ми вторгаємось у все нові екосистеми. «За все треба платити». Щось багато у Гейтса «інформаційних» хвороб, які тягнуть за собою виробництво вакцин та впровадження у маси. Чи не здається вам це дивним?

Я не дуже віддана теоріям змови. Вважаю, що має місце банальне заробляння грошей. Ми бачили на прикладі ковіду, що було, з погляду фахівців, безліч абсолютно необґрунтованих рекомендацій. Це просто бізнес. Ми можемо просто обговорити, і кожен матиме свою думку, яку ні підтвердити, ні спростувати ми не зможемо. Але за формальними ознаками та знаннями про віспу мавп на сьогодні вона не повинна стати катастрофічною. Але «тримати в умі» сценарій ми маємо.

- Тобто сумної слави ковіду вона не перевершить?

Так. Але нові пандемії будуть, про це неодноразово заявляла ВООЗ. До речі, за кілька років до ковіду ВООЗ також оголосила, що на нас чекає пандемія, викликана новим вірусом. Причому було підкреслено, що вона буде обов'язково, лише справа часу.

- Зачекайте, дайте видихнути від ковіду – жорстка смуга.

Так, і будь-яка держава має розуміти та не залякувати людей. Але ми живемо в такому світі, ми від нього нікуди не дінемося і вплинути на це не можемо… Але ці дебати…. Світ у нас зараз відкритий настільки, що кожен, сидячи на дивані, має право на свою думку і може сперечатися з ким завгодно.

- З професором, академіком можна сперечатися...

Так. Навіть не розуміючи, що вони говорять. Такий світ. Нікуди ми від нього не дінемося. Говорити ми можемо про що завгодно, але головне, щоб у державі була система реагування, яка може захистити від будь-яких загроз, максимально захистити, а лікування надайте клініцистам…

Нещодавно була нарада РНБО. Вони, до речі, слухають медиків та спеціалістів, ми дуже добре та тісно співпрацюємо. Плідно. Але, на жаль, рекомендації РНБО мають необов'язковий до виконання характер. А в нас є такі «державні діячі», які можуть не виконати рекомендації структури, яка відповідає за нашу національну безпеку. Для мене це щонайменше дивно. Але така ситуація. А ми маємо бути готові до всього.

Будь-який епідеміологічний нагляд за будь-яким захворюванням починається з грамотного лікаря, який першим поставить діагноз. Розумієте? Скільки таких прикладів було, навіть ті варіанти вірусу, пам'ятайте, коли ми перші виявляли небезпечні варіанти ковіду? Це дуже важливо - виявити першого хворого. Чим ви його раніше виявите, тим більший шанс локалізувати будь-який спалах, яким би він не був важким. Для цього потрібно навчати, і ми навчаємо, але найголовніше - ще треба зберегти фахівців. А в нас цього не робиться останні роки, навіть навпаки.

- Із віспою прояснили. Повернемося до ковіду. Куди він подівся? 23 лютого ми все ще ходили в масках, а далі - війна перемогла ковід? Чи просто з'явився новий страшніший колективний ворог, який мінімізував страхи перед ковідом?

Ми ж говорили, що всі наступні варіанти коронавірусу будуть не такі важкі. Є кілька варіантів, що викликають занепокоєння. Це британський варіант, «Дельта»-варіант. «Омікрон» уже менш вірулентний, менш агресивний. Але він меншу агресивність компенсував полегшеним механізмом передачі та залученням до епідемічного процесу дітей. Він вислизає від імунітету, як природного, так і штучного, і тому він викликає величезну кількість хворих, кількість госпіталізацій була велика, хоча дуже важких хворих було все ж таки менше, ніж при «британцеві» і при «Дельті». Окрім того, ми вже навчилися лікувати. Безліч людей самі приймали противірусні препарати в амбулаторних умовах. Ми склали нормативну базу, яка дозволяла госпіталізувати хворих на внутрішньовенне введення противірусного препарату в перші дні хвороби.

Але у нас ситуація така, що ти не можеш підготувати нормативну базу так, щоб її одразу затвердили. Починаються суперечки з боку людей, які в цьому нічого не розуміють, протидії. Немає у протоколах ВООЗ «ви не маєте права на свою думку». І в нас починається чехарда. Тому я завжди кажу, що крім великої інформаційної кампанії у вузькому середовищі медпрацівників, яку ми постійно проводимо, потрібне ще навчання населення. У цьому журналісти дуже допомагають. Тому ви знаєте, я завжди охоче давала різні інтерв'ю. По віспі мавп, до речі, ми вже серед медпрацівників проводили роботу.

І знову повертаючись до ремдесевіру. Написала я пост про те, що ВООЗ затвердила його як ефективний препарат. Читаю коментарі, а жінка пише, що втратила чоловіка, що благала ввести йому цей препарат на ранньому ще етапі хвороби, але лікарі відмовлялися, тому що...

- Тому що вони не хотіли взяти на себе відповідальність.

Тому що ВООЗ не визнавала. А у наших нормативах він був. І зрештою жінка втратила чоловіка, бо ввели цей препарат дуже пізно. А часовий фактор в інфекційній патології – найголовніший.

- Ольга Анатоліївна, ми восени ще зустрінемо ковід?

Так. Ковід зараз теж є. Він нікуди не зник.

- Понад тисячу людей госпіталізовано по Україні.

Так, ще велика кількість і, гадаю, це ще не кінець. Наразі зростання госпіталізації спостерігається у США, у Франції, у багатьох країнах. До нас як завжди трішечке пізніше прийде. Але інша річ, що це вже не буде такої катастрофи, як це було з тими новими варіантами вірусу. Так, уже відпрацьовано тактику. Восени або в середині літа може бути якесь зростання та зростання госпіталізацій. У США десь у травні буквально за тиждень подвоїлася кількість госпіталізованих людей, а вони госпіталізують дуже важких людей. Хворих, що підлягають, за нашими нормативними документами – набагато більше. Тому що ми госпіталізуємо і з перебігом середньої тяжкості, але з груп ризику для введення своєчасного противірусного препарату, якщо недоступні таблетовані форми. Принаймні намагаємося це робити.

– 24 лютого ми зіткнулися з новою реальністю, і для нас віспа, ковід відійшли на другий план. Так, це інфекції, так, це пандемія, але йде повномасштабна війна. Що таке інфекційні хвороби війни та як живе інфекція в умовах війни?

Інфекційні хвороби завжди супроводжують кризи, катаклізми і навіть без війни – соціальні потрясіння у суспільстві, природні катаклізми... Україна лідирувала та лідирує за спалахами багатьох інфекційних захворювань. Ми лідируємо за темпами поширення в Європі з ВІЛ-інфекції, лідируємо за туберкульозом, включаючи мультирезистентний туберкульоз. Спалах кору – ми увійшли до трійки лідерів світових цього захворювання після Мадагаскару та Філіппін… Але у війну є й різні специфічні захворювання. Викликає стурбованість південний регіон – дуже сподіваємось, що там не буде спалаху холери. І це кишкові інфекції.

- Гепатит А…

Знову-таки, належить до кишкових інфекцій. Це ті інфекційні захворювання, які поширюються гризунами, хантавірусні інфекції, наприклад, траншейна лихоманка тощо. Війни та голод йдуть поруч, на нас чекають непрості часи, продовольча криза, стреси… слабшає імунітет, і ми стаємо вразливими до тих інфекційних хвороб, якими зазвичай дуже важко заразитися імунокомпетентній людині. А навіть якщо заражаємося, то легко хворіємо і не звертаємо на це уваги. А в особливому середовищі збудник прекрасно почувається, в організмі людини відсічі йому немає. Серед малоімунних і імунодефіцитних людей він набирає агресивність, те, що ми називаємо вірулентність. Потім викликає спалахи. Вони будуть у нас. Усе попереду. Ми взагалі з 90-х років не вилазимо з епідемій, починаючи з дифтерії.

- Є спеціальна аптечка солдата, ми знаємо, що там є пігулки для знезараження води. Може, варто якісь противірусні від специфічних хвороб туди закладати, чи це вже у процесі?

Антибіотики, зрозуміло, є. А з противірусних… щодо військової сфери – багато речей засекречено. І в нас також. Мене часто просять показати посилання на щось. А я відповідаю, що не на все на світі є посилання. І ніколи ви не побачите деякі речі – вони під грифом секретно. Ще у Радянському Союзі використовувалися потужні препарати для військових, які виконували певні завдання.

- Це не парацетамол, яким можна збити жар. Тобто краще підняти імунку?

Є противірусні препарати, деякі з них навіть суворо специфічні, наприклад, для лікування грипу, вони, на мій погляд, обов'язково повинні бути в базовому наборі. Ми взагалі живемо в еру вірусних інфекцій, з ними важко боротися, а своєчасне противірусне лікування деяких хвороб – це справжній порятунок для людини.

- Ми говорили про стан стресу, що в цей час слабшає імунна система…

Хронічний стрес.

– Три місяці війни, яка йде в Україні, це вже хронічний стрес? Чи можуть активізуватись інфекційні болячки?

Це вже хронічний стрес. Вони абсолютно однозначно активізуються. Але давайте подивимося на світ мікробів – між ними точиться боротьба за домінування. Наприклад, коли був ковід, то в перший сезон ковіду взагалі не було грипу. Це за весь час спостереження був найслабший сезон грипу.

- Грип вийшов із чату.

Ніколи у житті такого не було. Так! Його реально практично не було. Це міжнародні дані. Він був у незначній кількості випадків і не викликав летальності. Тому все залежатиме і від глобальних процесів, а не лише локальних.

Але ви згадайте, у нас із 90-х років скільки епідемій було немислимих. Дифтерія. І тоді не було війни, а була епідемія дифтерії на пострадянському просторі, яку описано на сайті ВООЗ. І такого більше у світі не було – такої кількості хворих серед дорослих. Це ж хвороба дітей. І пояснити це лише зниженням рівня вакцинації теж неможливо. Тому що хворіли дорослі люди, які нормально вакцинувалися свого часу. Хворіли та вмирали. Моя кандидатська дисертація була на тему дифтерії. Коли порівнювала ті випадки у дорослих, то ураження дихальної системи були жахливими, подібне я знайшла тільки в одного професора в дисертації, датованій 1914 роком, але там йшлося про дитину. Тут і без війни вистачало. Соціальні стреси нескінченно провокують різні інфекційні захворювання. Соціальні стреси та слабка система епідемічного нагляду.

А кір? Було б дивно, якби ми з ним не увійшли до трійки лідерів. Що ж у нас відбувалося? Люди лихоманили вдома, довго – днів п'ять, температуру збити складно. Людина вже у напрузі, а потім виникає висип. Лікаря не викличеш, швидка не приїжджає – кількість викликів зашкалює. І що робить хворий? Йде до поліклініки. У найбільш заразний період перебігу захворювання – у період висипань. Сидить там у черзі та заражає всіх навколо. У нас у Києві у метро їздили пацієнти. А стаціонар наш (Олександрівська лікарня – ред.) було забито повністю.

- Тому що два вагони метро вже перезаразилося...

Не два вагони, а вся станція, вся гілка. І тому ми роздмухали штучно цю епідемію. Я це тоді говорила і зараз говорю. Епідемія кору збіглася з розвалом санітарно-епідеміологічної служби та реформуванням системи охорони здоров'я. У нас немає на сьогодні ресурсу протидії, все розбалансовано. Багато речей, які були реалізовані в ковід, були зроблені тільки на ентузіазмі людей. Усе витягли професіонали в епідеміології, яких швиденько почали повертати, і професійні лікарі, які лікували хворих, як слід, а не дотримуючись помилкових рекомендацій.

- Чи можуть нас чекати спалахи того ж кору найближчим часом, особливо там, де концентрація людей збільшилася, у центрах переселенців, наприклад?

Думаю, кілька років ми обійдемося без кору. А далі подивимося, усе може бути.

- Носіння масок. Тоді мені здавалося, що ця суперечка буде вічною. Згадуємо рекомендації ВООЗ: спочатку треба носити тим, хто хворіє, потім – здоровим, потім – усім. Ми за два роки звикли. З кінця лютого видихнули. І в принципі, нічого страшного та поганого не відбувається. Але чи не повернемося ми до маскового режиму?

Якщо буде новий збудник, то, можливо, і повернемося.

Але ту суперечку я пам'ятаю. І мені було моторошно, коли на міжнародному рівні обговорюють такі елементарні речі, витрачаючи гроші на якісь дослідження, зомботренінги… адже у період зростання інфекції, уже в осередку всі люди розцінюються, як потенційно інфіковані… Ось зараз я не знаю, інфікована я чи ні, а дізнаюся, тільки коли захворію. Тому одягати треба на всіх у період інтенсивного зростання. І це не запобігає захворюванню, але людина може отримати меншу дозу збудника. Тому не треба носити маски у парках, у лісах, на вулиці. Днями побачила чоловіка єдиного, що йшов вулицею у масці. Що означає сила звички, здається, кажуть, краще забути одягти взуття, ніж маску… (Сміється) Ми повинні дихати, бути з природою, наші легені мають добре вентилюватися. Але в замкнених приміщеннях, у магазинах, наприклад, де немає особливої вентиляції – виникає концентрація збудника, та ймовірність зараження зростає. А у нас люди ходили всюди, особливо молодь, не звертаючи уваги на нежить – а це був початковий, найзаразніший період. Через п'ять днів від початку хвороби заразність різко знижується, і в стаціонарах пацієнти, як не дивно, набагато менш заразні, ніж у магазинах, особливо з легкими формами хвороби, такі люди більш небезпечні щодо поширення інфекції. До всього треба підходити розумно.

– Сьогодні маску можна не носити?

Можна. І не треба носити. Нині рівень захворюваності на мінімумі. Але зростання ще має бути. Але якщо ми матимемо спалах чогось іншого, пов'язаного з військовими діями – це теж може накласти відбиток. Подивимося. Головне, що інфекції є, були і будуть. Ось це абсолютно точно. Боятися їх не треба. Їх треба розуміти.

Новини по темi
Голубовська: ковід повернеться, але його можуть перемогти інфекції, пов'язані з війною

Голубовська: ковід повернеться, але його можуть перемогти інфекції, пов'язані з війною

4 червня 2022, 05:15  •  1292227 перегляди
У Ватикані випустили срібну монету, присвячену Україні

У Ватикані випустили срібну монету, присвячену Україні

4 червня 2022, 05:08  •  144813 перегляди
У Польщі невідомі напали з ножем на двох українок, одна з них загинула

У Польщі невідомі напали з ножем на двох українок, одна з них загинула

4 червня 2022, 04:58  •  760616 перегляди
Фотографував військову техніку: у Києві затримали диверсанта

Фотографував військову техніку: у Києві затримали диверсанта

4 червня 2022, 04:41  •  125652 перегляди
Запорізька ОВА: окупанти обстріляли Гуляйполе з РСЗВ

Запорізька ОВА: окупанти обстріляли Гуляйполе з РСЗВ

4 червня 2022, 04:25  •  96420 перегляди
Окупанти завдали ракетного удару по Одещині, двоє осіб постраждали

Окупанти завдали ракетного удару по Одещині, двоє осіб постраждали

4 червня 2022, 04:09  •  142750 перегляди
Російські окупанти обстріляли Гірську громаду, загинули четверо людей

Російські окупанти обстріляли Гірську громаду, загинули четверо людей

4 червня 2022, 03:52  •  93189 перегляди
Окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець

Окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець

4 червня 2022, 03:38  •  103515 перегляди
На Донбасі ЗСУ відбили 9 атак окупантів

На Донбасі ЗСУ відбили 9 атак окупантів

4 червня 2022, 03:23  •  147641 перегляди
Генштаб: на Слобожанському напрямку відзначено переміщення колони техніки з пальним і боєприпасами у селище Шипувате

Генштаб: на Слобожанському напрямку відзначено переміщення колони техніки з пальним і боєприпасами у селище Шипувате

4 червня 2022, 03:10  •  146292 перегляди

Голубовська: ковід повернеться, але його можуть перемогти інфекції, пов'язані з війною

.

Суспільство • 4 червня 2022, 05:15  •  1292227 перегляди
Голубовська: ковід повернеться, але його можуть перемогти інфекції, пов'язані з війною

У Ватикані випустили срібну монету, присвячену Україні

У Ватикані випустили срібну монету, яка присвячена Україні. Прибуток з продажу використають на допомогу нашій країні. Про це в Facebook повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш, передає УНН.

Суспільство • 4 червня 2022, 05:08  •  144813 перегляди
У Ватикані випустили срібну монету, присвячену Україні

У Польщі невідомі напали з ножем на двох українок, одна з них загинула

У Польщі двоє невідомих чоловіків напали з ножем на двох громадянок України. Одна з них загинула. Про це повідомляє УНН з посиланням на tvn24.

Кримінал та НП • 4 червня 2022, 04:58  •  760616 перегляди
У Польщі невідомі напали з ножем на двох українок, одна з них загинула

Фотографував військову техніку: у Києві затримали диверсанта

Вчора, 3 червня, патрульні на проспекті Степана Бандери затримали диверсанта. Про це повідомляє патрульна поліція Києва, передає УНН.

Кримінал та НП • 4 червня 2022, 04:41  •  125652 перегляди
Фотографував військову техніку: у Києві затримали диверсанта

Запорізька ОВА: окупанти обстріляли Гуляйполе з РСЗВ

У Запорізькій області російські окупанти обстрілюють цивільні інфраструктури, зокрема відкрили вогонь з РСЗВ по місту Гуляйполе. Про це повідомляє УНН з посиланням на Запорізьку ОВА.

Кримінал та НП • 4 червня 2022, 04:25  •  96420 перегляди
Запорізька ОВА: окупанти обстріляли Гуляйполе з РСЗВ

Окупанти завдали ракетного удару по Одещині, двоє осіб постраждали

Вранці російські окупанти завдали удару по Одещині. Вражено територію сільськогосподарського підприємства, складські приміщення. За попередньою інформацією двоє осіб постраждали. Про це повідомляє Оперативне командування “Південь”, передає УНН.

Кримінал та НП • 4 червня 2022, 04:09  •  142750 перегляди
Окупанти завдали ракетного удару по Одещині, двоє осіб постраждали

Російські окупанти обстріляли Гірську громаду, загинули четверо людей

У місті Гірське 3 червня від обстрілів російською армією загинули мати з дитиною. Ще одне несумісне із життям поранення отримав житель міста Золоте. Також стало відомо про загиблого три дні тому мешканця Гірського. Про це у Telegram повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає УНН.

Кримінал та НП • 4 червня 2022, 03:52  •  93189 перегляди
Російські окупанти обстріляли Гірську громаду, загинули четверо людей

Окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець

Російські окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ, передає УНН.

Кримінал та НП • 4 червня 2022, 03:38  •  103515 перегляди
Окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець

На Донбасі ЗСУ відбили 9 атак окупантів

Окупанти обстріляли понад 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 26 цивільних об’єктів. В результаті обстрілів загинуло 4 цивільні особи (серед них одна дитина), ще 3 отримали поранення. Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили 9 атак ворога. На одній локації ще триває бій. Про це повідомляє УНН з посиланням на штаб ООС.

Війна • 4 червня 2022, 03:23  •  147641 перегляди
На Донбасі ЗСУ відбили 9 атак окупантів

Генштаб: на Слобожанському напрямку відзначено переміщення колони техніки з пальним і боєприпасами у селище Шипувате

На Слобожанському напрямку тривають бойові дії. У напрямку населеного пункту Шипувате відзначено переміщення колони техніки з пальним та боєприпасами. У зворотному напрямку здійснюється евакуація пошкодженого озброєння та військової техніки (до 100 одиниць). Про це повідомляє Генштаб ЗСУ, передає УНН.

Кримінал та НП • 4 червня 2022, 03:10  •  146292 перегляди
Генштаб: на Слобожанському напрямку відзначено переміщення колони техніки з пальним і боєприпасами у селище Шипувате