$42.180.00
49.230.00
Графіки відключень електроенергії

Жителі Великої Британії питимуть український самогон із чорнобильських яблучок і води

Київ • УНН

 • 18989 перегляди

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Об'єднання британсько-українських вчених, яке працює над відновленням природного середовища, що постраждало внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС організували цікавий проєкт. З чорнобильських яблук та води вони вигнали крафтовий самогон, партія якого відправилась на експорт до Великої Британії. Про це УНН розповів співзасновник проєкту Юрій Мітін.

Жителі Великої Британії питимуть український самогон із чорнобильських яблучок і води

Цитата

"Є підприємство з Великої Британії, засноване британськими й українськими вченими, які працювали над науковими питаннями відновлення природного середовища, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС. І започаткували такий проєкт: ми взяли сировину, яка походить з територій, забруднених внаслідок аварій. Але сировину брали не безпосередньо в зоні відчуження, а з Житомирської області, Народицький район. А воду брали вже з Чорнобиля. Відвезли потім це все на Закарпаття, де керівник виробництва крафтового, який навіть колись також працював на підприємстві, пов’язаному з зоною відчуження, радісно відгукнувся на нашу пропозицію співпраці з виготовлення алкогольного напою. Ми зробили першу партію, і вона найближчим часом відправиться до Великобританії на експорт у повному обсязі“, - розповів Мітін деталі виготовлення “радіоактивного” самогону.

Деталі

Окремо він запевнив УНН, що алкоголь абсолютно безпечний і повинен популяризувати стигматизовану зону відчуження, куди поступово повертається життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Консерватори чи спраглі до новинок: експерт розповів, якому алкоголю надають перевагу українці

“Сировина — яблука і вода — пройшли контроль радіаційний, контроль на вміст усіх небезпечних домішок. Аналізи показали, що сировина повністю безпечна. Після виробництва продукції на підприємстві є лабораторія, яка робить вхідний і вихідний контроль. В тому і полягала суть наукових дослідів: при використанні навіть забрудненої сировини, коли ти її зброджуєш, а потім переганяєш на спеціальному обладнанні, то небезпечні домішки лишаються у відходах виробництва, у готову алкогольну продукцію вони не проходять”, — пояснив Мітін.

Доповнення

Відзначимо, що тренд на крафтовий алкоголь (не обов’язково “радіоактивний), на думку експертів, є запитом українського споживача на преміальну якість, унікальність і місцевого виробника при помірній ціні коштом локального виробництва.

Нагадаємо, що в Україні наразі досить велика кількість крафтових виробників алкоголю — особливо пива та настоянок. А ось серед популярних крафтових горілок відома “Др.Житник” виробництва ЛГЗ “PRIME”. Ще у 2018 році вітчизняний виробник запустив на ринок першу крафтову горілку на основі авторських рецептів відомого ботаніка Клима Житника.

До слова, як писав раніше УНН, лікеро-горілчаний завод “PRIME” входить до переліку ТОП-5 вітчизняних виробників якісної горілки разом із компаніями “Баядера — Груп” (ТМ “Хлібний дар”), “Глобал Спірітс” (УДК) (ТМ “Хортиця”), “ЛВН Лімітед” (ТМ “Немірофф”) і ТОВ “Атлантіс” (ТМ “Грін Дей”).