В Україні визначили вимоги до облаштування захищених просторів у школах

В Україні визначили вимоги до облаштування захищених просторів у школах

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 15:57  •  26290 перегляди

Read in English

МОН встановило вимоги до створення захищених просторів у школах без укриттів. Це тимчасове рішення для забезпечення очного навчання в громадах із задовільним або помірним рівнем ризику.

В Україні визначили вимоги щодо створення в закладах освіти захищених просторів. Це стосується шкіл, де учасники освітнього процесу не забезпечені сховищами та протирадіаційними укриттями. Про це пише УНН з посиланням на Міністерства освіти й науки України.

Деталі

Йдеться про приміщення на підвальних, цокольних, перших поверхах, де можна тимчасово перебувати, щоб захиститися від небезпек і засобів ураження під час повітряної тривоги.

Зазначається, що вказаний порядок стосується тих шкіл, які розташовані в громадах із задовільним або помірним рівнем ризику і де учасники освітнього процесу не забезпечені сховищами та протирадіаційними укриттями.

Укриття та системи оповіщення: як повномасштабна війна змінила підходи до будівництва шкіл та організації навчального процесу7 серпня 2024, 06:34 • 215022 перегляди

В уряді наголосили, що використання таких просторів є тимчасовим, але вони можуть забезпечити дітям можливість очного навчання, поки для них не облаштують протирадіаційні укриття або споруди подвійного призначення.

Серед основних вимог до таких просторів вказано:

  • розташування простору в основній будівлі закладу освіти або близько до неї (рекомендовано до 100 м);
  • захисні простори не можна влаштовувати поряд із резервуарами з небезпечними хімічними, легкозаймистими, горючими та вибухонебезпечними речовинами;
  • через захисний простір не проходять водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації (за винятком внутрішньобудинкових інженерних мереж);
  • простори не можуть зазнавати негативного впливу ґрунтових, поверхневих, технологічних або стічних вод;
  • приміщення мають рівну підлогу, придатну для встановлення лав та інших місць для сидіння та лежання;
  • простори забезпечені електроживленням та штучним освітленням;
  • у приміщеннях не зберігаються легкозаймисті, хімічно-небезпечні речовини;
  • приміщення перебуває в задовільному санітарному та протипожежному стані (відповідно до протипожежних та санітарних правил);
  • забезпечені не менше ніж двома евакуаційними виходами, один з яких може бути аварійним (у разі місткості менше ніж 50 осіб та відстані від найвіддаленішої точки приміщення до виходу не більше 25 м — у ньому допускається наявність одного евакуаційного виходу);
  • пристосовані для вільного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (для закладів освіти, в яких вчаться такі діти).

ОВА та органи місцевого самоврядування впродовж одного місяця з дня набрання чинності постановою мають розробити та затвердити план заходів з облаштування захисних споруд цивільного захисту на період до кінця 2027 року та забезпечити його реалізацію.

- підсумовують в МОН. 

Нагадаємо

У Запорізькій області будують 6 підземних шкіл, які планують відкрити до кінця жовтня. Такі заклади будуються не лише в Запоріжжі, а й у сільських громадах області.