Україна та Британія продовжили безмитну торгівлю ще на 5 років

Україна та Британія продовжили безмитну торгівлю ще на 5 років

Київ  •  УНН

22 серпня 2024, 16:22  •  17323 перегляди

Read in English

Верховна Рада ратифікувала угоду про політичне співробітництво та вільну торгівлю з Великою Британією. До 2029 року передбачається скасування всіх ввізних мит і тарифних квот у двосторонній торгівлі.

У четвер, 22 серпня, Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство. Про це заявило Міністерство економіки України, передає УНН.

Деталі

Сьогодні Верховна Рада завершила внутрішні процедури, які були необхідні для того, щоб набрала чинності Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією в частині лібералізації торгівлі. До 2029 року передбачається скасування усіх ввізних мит, а також тарифних квот у двосторонній торгівлі  

- заявила перша віцепрем’єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, угода з Британією відкриє для вітчизняних виробників новий ринок збуту, зміцнить експортний потенціал України, сприятиме розвитку бізнесу та національної економіки.

Зазначається, що угода діятиме протягом 5 років - до 31 березня 2029 року, за винятком двох товарних позицій - яєць та продуктів з м'яса птиці. Безмитну торгівлю цими продуктами продовжено на 2 роки - до 1 квітня 2026 року.

Україна та Латвія продовжать розвивати спільні інвестиційні проєкти: визначили п’ять пріоритетних напрямів22 серпня 2024, 13:50 • 20249 переглядiв

Доповнення

У Мінекономіки очікують, що нові умови торгівлі стимулюватимуть обмін товарами між двома країнами. Українські виробники зможуть збільшити експорт традиційних для британського ринку товарів, таких як борошно, зернові культури, молочні продукти, м'ясо птиці, томатна паста, мед та різноманітні соки.

Крім того, угода надає Україні можливість оптимізувати експортну логістику та потенційно збільшити постачання продукції з високою доданою вартістю. Цей крок розглядається як значний прогрес у зміцненні економічних зв'язків між Україною та Великою Британією.

Нагадаємо

Україна та Норвегія домовились про безвізові вантажні перевезення до 30 червня 2025 року. Угода стосується двосторонніх і транзитних перевезень для вантажівок стандарту Євро-5 і вище за наявності відповідних документів.