У Казахстані заявили, що не будуть "сліпо слідувати" санкціям проти росії

У Казахстані заявили, що не будуть "сліпо слідувати" санкціям проти росії

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 08:05  •  27335 перегляди

Read in English

Казахстан обіцяє пріоритет власним економічним інтересам у застосуванні санкцій проти росії. Країна балансує між західними обмеженнями та регіональними економічними потребами.

Казахстан проводить нову лінію застосування санкцій проти росії, обіцяючи поставити власні економічні інтереси на перше місце, на тлі того, як поглиблює торговельні зв'язки з країнами від Ірану до Китаю, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

За словами віцепрем'єр-міністра Казахстану та міністра торгівлі та інтеграції Серіка Жумангаріна, ця країна Центральної Азії "не сліпо слідувати санкціям", якщо вони торкнуться вітчизняних компаній, які є основними роботодавцями у своїх регіонах.

"Ми не дозволимо заборонити нашим власним виробникам торгівлю", - сказав він в інтерв'ю в столиці Казахстану, Астані.

"Це різка зміна в риториці, яка відображає маневрування Казахстану - найбільшої у світі країни, яка не має виходу до моря, - у пошуках доступу до світових ринків для експорту сировинних товарів і сільськогосподарської продукції. Але виклики лише посилюються, оскільки сусідні економіки росії та Ірану стають найбільш підданими санкціям у світі, а Казахстан перебуває під пильною увагою Заходу через сприяння поставкам товарів під обмеженнями", - пише видання.

Хоча Казахстан, як вказано, виступив проти кампанії санкцій, що очолюється США, через повномасштабне вторгнення кремля в Україну в лютому 2022 року, високопосадовці, такі як Жумангарин, раніше не оскаржували обмеження публічно.

Казахстан не приєднався до заборони на продаж шарикопідшипників, які мають подвійне військове та цивільне застосування, оскільки місцевий завод виробляє їх за специфікацією, яка традиційно використовується лише у Східній Європі та країнах колишнього СРСР, за словами Жумангаріна. Західні уряди кажуть, що шарикопідшипники належать до так званих "високопріоритетних" бойових товарів, необхідних для російської оборонної промисловості.

Натякаючи на те, що дотримання Казахстаном правил може мати винятки, Жумангарін ясно дав зрозуміти, що він все одно продовжить дотримуватись правил, оскільки він "не витримає" санкцій.

Місцеві компанії, додані Міністерством фінансів США до санкційного списку, знаходяться в процесі закриття, сказав Жумангарін, не вдаючись у подробиці.

Казахстан входить до країн, які відіграли центральну роль у зусиллях США та їх союзників з ізоляції економіки росії. Казахстан і росія є членами митного союзу і мають другий за протяжністю кордон у світі після кордону США та Канади, а трубопровід, пов'язаний із російським портом новоросійськ, транспортує близько 80% експорту казахської нафти.

Але Жумангарін сказав, що деякі з заходів, спрямованих на обмеження доступу росії до товарів, натомість непропорційно зашкодили Казахстану. Тим часом, західні уряди мало що зробили, щоб компенсувати Казахстану, який до війни вважав росію своїм найбільшим торговим партнером.

За відсутності обмежень "прибутки залишалися б у Казахстані", сказав він. Натомість тепер вони "дістаються тим, проти кого ви ввели санкції".

Зміна торгових потоків навколо Казахстану, як повідомляється, значною мірою пішла на користь Китаю. Тепер це найбільший торговий партнер Казахстану з часткою, що перевищує п'яту частину загального обсягу. На частку Європейського Союзу загалом припало 36% у першій половині цього року.

росія становила 18% від загального обсягу торгівлі за перші шість місяців 2024 року, що майже на півтора відсоткові пункти менше, ніж у 2022 році. У той же час, за даними Bloomberg Economics, Казахстан став одним із найбільших перевалочних центрів для експорту автомобілів з ЄС до росії.

За словами Жумангаріна, Казахстан значною мірою подолав проблеми із платежами з росією, працюючи з банками не під санкціями та здійснюючи близько 88% транзакцій у національних валютах.

Тепер перед Казахстаном, як вказано, стоїть завдання збалансувати пріоритети, щодо виходу з ізоляції, не порушуючи обмежень, спрямованих проти його сусідів.

Уряд країни звернувся до Заходу з проханням про поступки, які б дозволили йому продавати товари в Іран або використовувати країну для транзиту, але безуспішно. Казахстан ніколи не визнавав жодних односторонніх санкцій і планує продовжувати, сказав Жумангарін.

"Кожного разу ми змушені торгуватися, - сказав він. - Але нам як країні треба якось жити".

Казахстан не підтримує санкції проти росії, але дотримуватиметься їх - заступник прем'єра 6 червня 2024, 06:17 • 16522 перегляди