США пояснили обмеження на використання ATACMS в Україні

США пояснили обмеження на використання ATACMS в Україні

Київ  •  УНН

5 вересня 2024, 22:45  •  11459 перегляди

Read in English

Пентагон назвав причини заборони ударів по РФ ракетами ATACMS. Обмежена кількість, ризик ескалації та недостатня дальність для ураження російських аеродромів - головні фактори.

Сполучені Штати не дають дозвіл на застосування західної далекобійної зброї для ударів вглиб Росії з кількох причин, в тому числі через невелику кількість далекобійних ракет ATACMS – про це заявила під час брифінгу для журналістів у четвер 5 вересня заступниця речника оборонного відомства США Сабріна Сінгх, передає УНН.

Деталі

Також вона згадала про побоювання щодо ескалації конфлікту,

"Існує обмежена кількість ATACMS. Немає надлишку цих засобів великого радіусу дії. І, звісно, одна річ, яку ми завжди оцінюємо – це ескалація, і це те, про що ми дуже чітко говорили з самого початку", – заявила вона.

Водночас представниця Пентагону додала, що Сили оборони успішно використовують ATACMS для бойових дій на сході та півдні України. І саме туди Штати допомагають їм спрямувати бойову потужність.

Сінгх також підтвердила учорашню заяву радника з питань комунікацій у сфері безпеки Білого Дому Джона Кірбі про те, що досяжності ATACMS не вистачить для ударів по російських аеродромах, звідки злітають літаки для ударів по Україні.

"За оцінками нашої розвідки, 90% російських літаків, які запускають керовані авіаційні бомби та ракети проти України, перебувають на аеродромах, які розташовані за 300 кілометрів від території, контрольованої Україною", – додала речниця.

Вона анонсувала, що посилення протиповітряної оборони України буде на порядку денному зустрічі Контактної групи з оборони України у німецькому Рамштайні у п’ятницю 6 вересня.

Напередодні речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що США не будуть змінювати свою політику щодо ударів американськими ракетами по військових цілях на території Росії, бо російські літаки поза зоною досяжності ATACMS.

Сирський: операція в Курській області запобігла новому наступу РФ5 вересня 2024, 20:26 • 22440 переглядiв