рф скопіювала українську роботизовану турель "Шабля" та назвала її "Чапай"

рф скопіювала українську роботизовану турель "Шабля" та назвала її "Чапай"

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 15:43  •  25093 перегляди

Read in English

Росія представила копію української роботизованої турелі 'Шабля' під назвою 'Чапай'. Розробка повторює концепцію та реалізацію української системи, яка використовується ЗСУ з часів АТО.

У рф повторили саму концепцію та реалізацію роботизованої турелі "Шабля", яка використовується ЗСУ ще з часів АТО та назвали її "Чапай". Про це УНН пише з посиланням на Defence Express.

Росіяни продовжують активно копіювати та наслідувати українські розробки і черговим прикладом цього стала дистанційно керована кулеметна турель під назвою "Чапай

- йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ця  розробка була вперше продемонстрована на так званому оборонному форумі "Армия-2024", який зараз проходить під москвою. Розробку представив інвестиційний фонд "Эра", який фінансує російських розробників озброєння.

Сама розробка є російською реалізацією української розробки - "Шабля", який з вересня 2023 року допущений до експлуатації ЗСУ, хоча на передовій він ще з часів АТО. За це час турель отримала численні схвальні відгуки від бійців, контрактується для ЗСУ, та використовується не лише, як окрема турель, а й складі наземних дронів

- зазначається в повідомленні.

Зауважується, що у своїй турелі "Чапай" росіяни повністю повторили, як саму концепцію, так і реалізацію. Зокрема російська розробка має дистанційне керування по дротах та використовує оптико-прицільний модуль. Також він адаптований під різні кулемети - 7,62 ПКМ або 12,7-мм НСВ "Утес" та "Корд".

росіяни планують презентувати реактивний ударний безпілотник "Гром": що відомо12 серпня 2024, 13:59 • 25682 перегляди

Наразі мова йде лише про виставковий зразок, а не про серійний вибір. Але вірогідність того, що він, або аналогічна копія української турелі "Шабля" піде у серію існує

- додає Defence Express.

Мало того, у рф вже скоювали український принцип дистанційного керування ПТРК "Стугна" та потроху модернізують модулями дистанційного керування старі радянські комплекси типу "Фагот".