Продукти харчування з уцінкою часто можуть виявитися простроченими — експерт
Київ • УНН
КИЇВ. 6 грудня. УНН. У магазинах харчових продуктів дуже часто не списують зіпсовану продукцію, а продають її споживачеві. Найбільш небезпечними для покупців є товари, які продаються у відділах кулінарії, коли магазини самостійно готують страви. Про це у коментарі УНН розповів директор “Союзу споживачів України” Максим Несміянов.
“Фальсифікати продуктів харчування — це окрема тема. Ми, наприклад, проводили рейди по магазинам, і результати показують, що є магазини, які працюють без описуваної продукції. Це означає, це термін придатності продукту вийшов, а його не списують. Так ми походили про різним відділам магазину, це і ковбасний, і м’ясний і так далі, — і там виявили прострочені продукти. Є, наприклад, м’ясо яка порізане маленькими шматками, а документів на них пред’явити нам не змогли, і зрозуміло, чому не можуть, тому що воно навіть на вигляд схоже на зіпсоване”, — розповів він.
За словами експерта, виявити зіпсований товар можна на око, і споживачі мають бути дуже уважними.
Більше того, М.Несміянов наголосив на тому, що ризики якості товарів, як продають в супермаркетах, можуть бути пов’язані з тим, як раніше зберігався сам товар з погляду дотримання температурного режиму.
На жаль, та за словами експерта, товари з уцінкою сьогодні дуже швидко розкуповуються українцями.
“Дуже швидко розходиться товар, особливо якщо скидка близько 50%. Десь за годину — півтора. І якщо там термін придатності сплаває за кілька діб, то в принципі, нічого страшного в цьому немає, але все одно потрібно бути уважним.
За останній час ми перевірили вже чотири торгові мережі. І найбільш небезпечними відділами, є ті, де магазини самі готують. Тому що, ні для кого не секрет, що бувають випадки, коли готують з товару, який уже пройшов термін придатності. Тому потрібно обов’язково просити документи, які підтверджують якість. Тому що потрібно розуміти, що фарш, який не продали, міг стати котлетою”, — пояснив він.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, ціни на продукти харчування в Україні ростуть через бездіяльність держави.
На думку О.Цильвіка, недобросовісний бізнес у змові з чиновниками перетворив внутрішній ринок продуктів на смітник.
Це визнають і в поліції, де заявили про масштабну фальсифікацію споживчого ринку України.
За словами нардепа С.Тригубенка, припинити розквіт фальсифікату на ринку харчових продуктів без рейдів та перевірок неможливо.
“Після маси повідомлень у ЗМІ, від громадських організацій, лікарів, експертів, і навіть поліції, в якій теж заявили про повну безконтрольність на ринку харчової продукції та про розквіт фальсифікату, у Держпродспоживслужбі таки вирішили „попрацювати“... В.Лапа повідомив, що його відомство активізовує боротьбу і розпочинає пілотні проекти для боротьби з фальсифікатом”, — повідомив С.Тригубенко.
За словами нардепа, на його думку, пілотні проекти Держпродспоживслужби щонайменше мають передбачати перевірки та рейди, однак керівництво служби пішло іншим шляхом, який навряд зможе змінити ситуацію на ринку харчової продукції.
“Боротися з фальсифікатом продуктів В.Лапа думає шляхом „відпрацювання механізму роботи зі зверненнями споживачів, моделі взаємодії всіх причетних і зацікавлених сторін, форми документів тощо“... Як на мене, то всього лишень про те, що нічого не зміниться, ніяких перевірок чи рейдів не буде... А все залишається як і було: працюй собі „сірий“ ринок на здоров’я, поки на тебе не поскаржиться споживач, який отруївся неякісним товаром, а лише після цього всього у Держпродспоживслужбі застосують до всіх зацікавлених сторін „модель взаємодії“”, — додав С.Тригубенко.