На що зараз варто звертати увагу під час оформлення кредиту в банку - поради експерта

На що зараз варто звертати увагу під час оформлення кредиту в банку - поради експерта

Київ  •  УНН

8 липня 2024, 05:50  •  160595 перегляди

Read in English

В умовах війни важливо враховувати додаткові ризики під час отримання кредиту, наприклад, розраховувати на найгірший сценарій, обирати стабільні банки, створювати резервний фонд, розглядати можливість страхування кредиту, оцінювати стабільність доходів у довгостроковій перспективі та обговорювати з кредитором можливі варіанти реструктуризації кредиту.

В умовах війни виникають додаткові ризики під час отримання кредиту в банку. Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка в ексклюзивному інтерв'ю УНН розповіла, на що варто звертати увагу, щоб убезпечити себе від втрати коштів.

В умовах нестабільності, як у поточній ситуації, важливо враховувати додаткові фактори під час ухвалення рішень про кредитування. Ось кілька порад, які можуть допомогти в таких умовах. Розраховуйте на найгірший сценарій. Оцініть можливість погашення кредиту в умовах, якщо ваш дохід зменшиться або виникнуть непередбачені витрати

- зазначила Сусідка.

Також, за її словами, якщо планується отримання кредиту в іноземній валюті, слід враховувати можливі коливання курсу валют.

Долар в кінці року може досягти 44 гривень - прогноз експерта24 червня 2024, 09:59 • 108915 переглядiв

Для оформлення позики Сосєдка радить обирати великі та стійкі банки, які можуть запропонувати більш стабільні умови навіть в умовах кризи.

Варто також, за словами експерта, подбати про створення резервного фонду на випадок непередбачуваних обставин, щоб мати можливість погашати кредит під час труднощів, що виникають.

"Будьте обережні з кредитами з плаваючою процентною ставкою. В умовах нестабільності фіксована ставка може бути безпечнішою", - підкреслила Сосєдка.

Крім того, на думку Сосєдки, варто розглянути можливість страхування кредиту від втрати роботи або інших форс-мажорних обставин. Вона також радить оцінити довгострокову стійкість доходу і перспективи галузі, в якій ви працюєте. Наприклад, якщо ваш сектор економіки особливо схильний до ризиків, це варто враховувати під час ухвалення рішень.

Також допомогти з кредитуванням можуть фінансові експертами або економісти, які можуть надати актуальну інформацію та прогнози. Слід також приділити увагу пошуку кредитів з гнучкими умовами погашення, які можуть дозволити вам тимчасово знизити платежі в разі фінансових труднощів.

Не варто забувати, що в країні проводиться мобілізація у зв'язку з війною, розв'язаною росією. Цей фактор також слід враховувати під час розгляду питання отримання позики, адже якщо ви підприємець, ваші співробітники можуть бути призвані на військову службу, що позначиться на доходах підприємства.

Якщо можливо, переводьте частину активів у більш стабільні валюти або цінні папери, щоб знизити валютні ризики. Слідкуйте за змінами в законодавстві, які можуть вплинути на кредитні зобов'язання та умови. Відкрито обговорюйте з банком можливі сценарії та домовтеся про потенційні варіанти реструктуризації кредиту в разі погіршення ситуації

- порадила Сосєдка.

Нагадаємо

Раніше Олена Сосєдка розповіла, на що слід звертати увагу під час купівлі нерухомості за кордоном, які країни краще підходять для інвестування та які ризики несе в собі таке вкладення коштів.