МВФ погодив виділення Україні $1,1 млрд та прогнозує зростання ВВП

МВФ погодив виділення Україні $1,1 млрд та прогнозує зростання ВВП

Київ  •  УНН

11 вересня 2024, 03:36  •  21722 перегляди

Read in English

МВФ досяг домовленостей з Україною щодо п'ятого перегляду програми EFF. Фонд прогнозує зростання ВВП на 3% у 2024 році та наголошує на необхідності економії бюджету й боротьби з ухилянням від податків.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив на своєму сайті інформацію про досягнення домовленостей з українською владою щодо п'ятого перегляду чотирічної програми Extended Fund Facility. За підсумками роботи місії в Києві Україна отримає доступ до 1,1 мільярда доларів, передає УНН.

Деталі

Очільник місії МВФ Гевін Грей відзначив виконання урядом критеріїв, визначених фондом на перше півріччя. ВВП за перший квартал зріс на понад 6%, рівень інфляції залишався відносно низьким, а міжнародні резерви перебували в адекватних межах.

Загалом МВФ прогнозує, що зростання ВВП за підсумками 2024 року складе 3%, а у наступні 12 місяців показник буде в діапазоні 2,5-3,5%, адже, на думку місії, очікується продовження війни на увесь 2025 рік.

Фонд наголошує на потребі сформувати державний бюджет України на прийдешній рік з урахуванням потреби в економії та збереженні здатності обслуговувати борги. На думку експертів, для цього потрібно збільшити надходження від податків - не лише шляхом постійних змін до податкової системи, але й боротьбою з ухилянням від сплати зборів та тіньовою економікою.

Важкі переговори з МВФ: що очікує Україну перед отриманням чергового траншу? 10 вересня 2024, 10:44 • 114679 переглядiв