$42.180.00
49.230.00
Графіки відключень електроенергії

Маринувати, квасити чи заморожувати? Технолог розповіла, як зберігати плодоовочеву продукцію, щоб зменшити втрату корисних речовин

Київ • УНН

 • 353918 перегляди

КИЇВ. 22 серпня. УНН. Маринована продукція зберігає найменшу користь в порівнянні з іншими видами зберігання плодоовочевої продукції. Термічна обробка сприяє зменшенню кількості вітамінів та поживних речовин, а тривалий термін зберігання лише посилює ці втрати. Тож найоптимальніший варіант – це заморожувати та квасити сировину, аби збільшити термін придатності та при цьому максимально зберегти всю користь. Про це в коментарі УНН розповіла кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій НУБіП України Марія Жеплінська.

Маринувати, квасити чи заморожувати? Технолог розповіла, як зберігати плодоовочеву продукцію, щоб зменшити втрату корисних речовин

Цитата

«При консервуванні плодоовочевої продукції втрати вітамінів протягом перших пів року будуть сягати близько 50-60%. Чим довше ми зберігаємо такий продукт, тим більше кількість вітамінів зменшується. Але є певні режими, які дозволяють отримати максимально можливу біологічну і харчову цінність маринованої продукції. Тому такий варіант не можна зовсім відкидати. Кожна людина обирає для себе доступний спосіб заготовки. Тому що не у всіх є достатньо місця в морозильній камері і для них вихід – це маринована продукція. Щодо оцту, який додається, то він дозволений за нормами, аби знищити мікроорганізми в сировині. Крім того, він надає кислотність продукту і продовжує його термін зберігання. Та кількість, яка дозволяється за стандартом, надзвичайно великої шкоди організму не нанесе. Оцтова, лимонна чи молочна кислоти є в наявності в багатьох видах сировини. Тому саме вони й додаються до маринованої продукції, щоб зменшити вплив мікроорганізмів на якість готового продукту», – зазначила Жеплінська.

Деталі

Проте, за словами технолога, найоптимальніший спосіб зберігання – це заморожування. Адже свіжо зібрана сировина має найбільшу кількість мікро-, макроелементів і вітамінів, що в ній знаходяться, а заморозка максимально їх зберігає.

«Хоча, термічна обробка, наприклад, для томатів є набагато кращою, адже в них збільшується вміст нікотінів, в порівнянні зі свіжою сировиною», – розповіла експертка.

Якщо говорити про мариновані огірки, то експертка зазначає, що найкращий варіант для збереження користі огірків – це квашення. Так само як і для капусти. Таким способом можна зберігати і помідори, а також кавуни, хоча останні зараз майже не використовуються в їжу.

«У квашених томатах, огірках, капусті наявність вітамінів зберігається навіть через пів року і суттєво зменшуватися не буде. Наприклад в капусті велика кількість вітаміну С, особливо в верхніх листках, тож бажано їх не викидати. В цілому, квашена сировина повністю зберігає свою корисність, тому це кращий варіант, ніж консервована продукція», – розповіла Жеплінська.

Фрукти і ягоди краще заморожувати, але ефективніше це робити в цукровому сиропі. Таким чином вони збережуть свою максимальну користь. Адже в процесі розморожування зменшиться вплив на клітинні стінки, а значить буде менша кількість води, що утворюється при цьому, та втрата корисних компонентів. Для цього до сирих ягід достатньо просто додати цукровий розчин і в такому вигляді заморозити.